Rekonstruisan dio dalekovoda Sokolovići, slijede radovi na Kaljini

0

SOKOLAC – Rekonstrukcijom dijela dalekovoda Sokolovići na potezu Sokolac-Šenkovići-Kusače i postavljenjem 102 stuba i 50 betonskih nogara, realizovana je najveća investicija u proteklih 20 godina na tom dijelu mreže, rekao je Srni upravnik sokolačke elektrodistributivne Radne jedinice Srđan Knežević.

On je podsjetio da je rekonstrukcija na tom dalekovodu rađena 1980. godine i da je bilo kranje vrijeme da se katastrofalno stanje ne elektromreži popravi.

„Rekonstruisali smo oko 22 kilometra na dijelu dalekovoda Sokolovići u saradnji sa upravom preduzeća `Elektrodistribucija` Pale na čelu sa direktorom Acom Stanišićem, koji su nam obezbijedili sredstva, materijal i potrebnu mehanizaciju“, naveo je Knežević.

On je naglasio da je riječ o ozbiljnoj investici kojom je uprava preduzeća pokazala kako treba da se radi da bi se poboljšala situacija u elektrosnabdijevanju, što je u interesu „Elektrodistribucije“ i svih građana opštine Sokolac.

Knežević je izrazio zadovoljstvo što su radnici „Elektrodistribucije“ naišli na razumijevanje potrošača koji su u proteklih mjesec dana, koliko su trajali radovi, često ostajali bez stuje od 8.00 do 15.00 časova.

On je najavio da od 7. juna počinje i rekonstrukciju dijela dalekovoda Kaljina, koji je već niz godina veliki problem u cijelom elektrosistemu.

Knežević je naveo da je ukupna dužina dalekovoda Kaljina više od 117 kilometara i da njajvećim dijelom prolazi kroz predjele obrasle visokom šumom, što prilikom svake vremenske nepogode dovodi do prekida u napajanju strujom.

„U toku je priprema dokumentacije i trebovanje materijala, kako bi u junu uradili kompletnu rekonstrukciju dijela od Sokoca do Pustog sela i Zagrađa, a na ostatku dalekovoda ćemo raditi prioritete“, rekao je Knežević.

On je dodao da će na ovom dijelu dalekovoda biti urađeno i raskresivanje rastinja u saradnji sa sokolačkim Šumskim gazdinstvom „Romanija“, sa kojim imaju izuzetnu saradnju.

Prema njegovim riječima, u elektrodistributivnoj Radnoj jedinici Sokolac planirali su i rekonstrukciju dijela dalekovoda „Unis“, sa koga se snabdijeva veliki broj sela i industrijska zona „Podromanija“, čime je taj sistem u posljednjih 15 godina veoma opterećen.

Knežević je istakao da je u proteklih par mjeseci već završena sanacija dijela dalekovda „Unis“ do Podromanije, te da će radovi biti nastavljeni od Podromanije prema selu Bjelosavljevići uz ugradnju savremene opreme, čime će biti kvalitetno riješeno pitanje napajanja potrošača, ali i industrijske zone veoma bitne za opštinu Sokolac.

On je rekao da su u ovoj radnoj jedinici predvidjeli i prokres trase dužine pet kilometara kroz šumu Maluš, na dijelu dalekovoda Novo selo, prema trafostanici sa koje se napajaju crpne pumpe na Vrelu Bioštica, odnosno vodovoda Bioštica sa koga se napaja skoro 80 odsto potrošača vode na Sokocu.

Knežević je naglasio da je urađena i projektna dokumentacija i raspisan tender za spoljašnje uređenje upravne zgrade elektrodistributivne Radne jedinice na Sokocu.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare