Razgovarano o planu za deminiranje

0

TRNOVO – U planu je da projekat za deminiranje južnog, fizički odvojenog dijela opštine Trnovo pod nazivom Turovi, koje obuhvata blizu dva kilometra kvadratna minsko sumnjive opasne površine, bude pripremljen do polovine godine, te da se nađe na listi prioriteta za deminiranje sljedeće godine, objavljeno je na sajtu opštine.

U BH MAK-u ističu da imaju najavu i zainteresovanost od Oružanih snaga BiH za ovaj projekat i nadaju se realizaciji, odnosno deminiranju ovog područja u sljedećoj kalendarskoj godini, objavljeno je nakon sastanka predstavnika Trnova i Regionalne kancelarije BH MAK-a na Palama, te Šumskog gazdinstva „Treskavica“ o pripremi projekta.

Projekat se finansira iz budžeta Oružanih snaga BiH, rok za pripremu projekta je prva polovina ove godina, a za deminiranje je do kraja deminerske sezone u idućoj godini.

Prema podacima BH MAK-a, Trnovo je opština sa srednjom ugroženosti kada su u pitanju minske površine, tako da nešto više od 4,2 kilometra kvadratna čine sumnjive površine i podijeljene su u dvije zone, u sjeverni i južni fizički odvojeni dio opštine.

Plan za sljedeću godinu je da i sjeverni dio Bogatići bude pripremljen za deminiranje, navedeno je u saopštenju.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare