Radovi na rekonstrukciji Ćuprije na Drini počinju 1. aprila

0

VIŠEGRAD – Radnici turske firme ER-BU prve radove na sanaciji mosta Mehmed-paše Sokolovića na Drini u Višegradu počeće 1. aprila, potvrđeno je danas na sastanku načelnika opštine Višegrad Slaviše Miškovića sa predstavnicima Turske razvojne agencije „Tika“ i izvođača radova. “U našoj firmi su eksperti za stare mostove kojih smo u Turskoj rekonstruisali više od 40. Naše djelo su i oni u Konjicu i Mostaru”, rekao je glavni inženjer u firmi ER-BU Al Ihsan Gunduz.


On je potvrdio da će za restauraciju Ćuprije na Drini, građene od 1571. do 1577. godine, biti korišteni izvorni građevinski materijali kao što je sedra iz Višegradske banje gdje je prvobitno kopana i kamen sa područja višegradske opštine.

“Ćupriju će popravljati isti majstori koji su taj posao radili na mostu preko Neretve u Mostaru i onom u Konjicu”, dodao je Gunduz.

Direktor agencije „Tika“ za BiH Zulkuf Oruč ponovio je da je ovo najveći projekat i investicija ove agencije u BiH i dodao da će radovi početi na svečan način, polaganjem kamena temeljca.

Načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković rekao je da je danas razgovarano o pripremnim radovima kao što su nalazišta kamena i sedre, osnivanje gradilišta i zapošljavanje lokalnog stanovništva na ovom jedinstvenom projektu u svijetu.

Projekat rekonstrukcije Ćuprije vrijedan je 10 miliona KM, a sve troškove snosi Vlada Turske.

Istraživačkim radovima utvrđeno je da je stari most na Drini „teško obolio“ i da mu je potrebna hitna rekonstrukcija.

Preko mosta Mehmed paše Sokolovića saobraćaj je zabranje za motorna vozila u junu 2003. godine, a na Uneskovu listu zaštićenih spomenika svjetske baštine stavljen je 2007. godine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare