Radove nastaviti u skladu sa projektom

0

VIŠEGRAD – Stručnjak iz Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa Milijana Okilj rekla je nakon obilaska radova na rekonstukciji mosta Mehmed-paše Sokolovića na Drini u Višegradu da je sa izvođačem radova turskom firmom „ER-BU“ dogovoreno da radovi budu obustavljeni poslije skidanja kocke sa kolovoza, a prije postavljanja originalne kaldrme.

„Potrebno je to učiniti da bi se dobile neophodne saglasnosti nadležnih institucija za upotrebu građevinskih materijala za nastavak sanacije Ćuprije“, rekla je danas Okiljeva.

Ona je pojasnila da se za sanaciju ćuprije mora upotrebljavati sedra iz majdana u Višegradskoj banji, odakle je vađena i 1571. godine kad je građen most

na Drini, za koji je opština Višegrad od nadležnog ministarstva dobila koncesiju, a ne ovaj materijal iz Bugojna koji su izvođači dopremili za rekonstrukciju rampe na mostu.

„Prema pravilima struke, za ovo se mora upotrijebiti originalna sedra iz Višegradske banje, a to je i naša obaveza prema Centru za svjetsku baštinu“, dodala je Okiljeva.

Okiljeva kaže da je potrebno i da se za postavljanje kaldrme koristi kamen iz lokalnih majdana, odakle je vađen i pri izgradnji mosta, a ne kako je bilo predviđeno sa Hreše kod Sarajeva koji je, prema ocjenama Građevinskog fakulteta iz tog grada, lošeg kvaliteta.

„Kao nedostatak smatra se i upotreba lošeg sastava maltera za fuge između kamenih blokova na Ćupriji koje će se morati skinuti i ovaj posao završtiti kvalitetnije i stručnije“, rekla je Okiljeva.

Prema njenim riječima, materijali koji se upotrebljavaju za sanaciju kulturnih dobara moraju imati po nekoliko proba i sva je sreća što ovaj put neće biti posljedica po integritet ovog starog zdanja.

„Podsjećam da smo u novembru prošle godine imali sastanak u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske sa predstavnicima Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, na kome je Zavod prezentovao podatke da se moraju otkloniti nedostaci u radovima na sanaciji Sokolovićeve zadužbine“, podsjetila je Okiljeva.

Ona je navela da od Komisije za most opštine Višegrad Zavod svake godine dobija uredan izvještaj o radovima na sanaciji mosta, koji dostavlja Centru za svjetsku baštinu.

Na nedavno održanom sastanku predstavnika Turske razvojne agencije Tika, finansijera radova, izvođača firme „ER-BU“ i Građevinskog fakulteta iz Sarajeva, načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković upozorio je izvođače na niz nedostataka na sanaciji ćuprije.

On je insistirao da se upotrebljava sedra iz Višegradske banje i kamen iz lokalnih kamenoloma, da se konsultuju stručnjaci o upotrebi građevinskih i drugih materijala kao i da se pojača nadzor nad svim radovima na sanaciji Ćuprije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare