Radnici gazdinstva traže veće plate

0

VLASENICA – Sindikalna organizacija Šumskog gazdinstva /ŠG/ „Birač“ iz Vlasenice zaprijetila je štrajkom zaposlenih ako se u najskorije vrijeme ne poveća cijena rada u tom gazdinstvu na 130 KM.

Predsjednik Sindikata ŠG „Birač“ Miladin Pejanović izjavio je Srni da je ta cijena predviđena pojedinačnim kolektivnim ugovorom, ali da se zaposlenima u tom gazdinstvu plata obračunava po umanjenoj cijeni rada i to za januar ove godine 102,50 KM, a za februar 117 KM.

Zahtjeve Sindikalne organizacije, tvrdi Pejanović, podržavaju zaposleni u svim šumskim upravama ŠG „Birač“.

„Radnici ne mogu da shvate, ako su radili dobro prošlu godinu i ako je firma poslovala pozitivno, zašto cijena rada nije kao u svim ostalim organizacionim dijelovima Javnog preduzeća `Šume Republike Srpske`, uključujući i direkciju“, kaže Pejanović.

On je dodao da su ovi zahtjevi prezentovani rukovodstvu ŠG „Birač“ i da su od direktora Samojka Palangetića dobili uvjeravanja da će o njima informisati čelnike „Šuma Republike Srpske“.

„Još nemamo informaciju da li će se organizovati sastanak sa generalnim direktorom `Šuma Srpske`. Više ne možemo da čekamo i već početkom naredne sedmice, ukoliko ne dobijemo odgovor na naše zahtjeve, sastaćemo se ponovo da vidimo šta ćemo. Jedna od mogućnosti je i štrajk“, rekao je Pejanović.

Direktor ŠG „Birač“ Samojko Palangetić rekao je Srni da je uvom trenutku, zbog stanja u „Šumama Republike Srpske“ i najavljene smjene generalnog direktora Radenka Laketića, teško organizovati sastanak, ali da će biti upriličen čim se za to stvore uslovi.

On je dodao da je tačno da je vlaseničko šumsko gazdinstvo prošle godine poslovalo pozitivno, ali da to ne znači da je prevazišlo probleme koji su se godinama nagomilavali.

„S obzirom na akumulirane gubitke iz ranijih godina, akumulirane obaveze prema dobavljačima, lokalnim zajednicama, prema centralnom računu `Šuma Republike Srpske`, ŠG `Birač` je finansijski nelikvidno, bez obzira što je prošlu poslovnu godinu završilo sa pozitivnim rezultatom, ali je to nedovoljno naspram pet godina poslovanja u gubitku“, rekao je Palangetić.

On je naveo da se o cijeni rada i platnim koeficijentima odlučuje u direkciji „Šuma Republike Srpske“, negirajući tvrdnju sindikalaca da je jedino u ŠG „Birač“ umanjena cijena rada.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare