„Soko“ i „Dabar“ pomogli štampanje knjige „Na ramenima predaka“

0

VIŠEGRAD – Srpsko sokolsko društva „Soko“ Dobrun i Izdavačka kuća „Dabar“ Mitropolije dabrobosanske pomogli su štampanje knjige „Na ramenima predaka“, autora Đorđa Vujanića.
Predsjednik „Sokola“ Slavko Heleta rekao je da ovo društvo i Izdavačka kuća „Dabar“ pomažu književne stvaraoce kako bi objavili svoje prve knjige i lakše zakoračili u svijet srpske književnosti.

„Ovaj put skromnim finansijskim sredstvima i uz odgovarajuću tehničku i uređivačku pomoć, za kratko vrijeme su monasi iz Dobrunske Rijeke završili pripremu i štampanje prve zbirke pjesama mladog i veoma talentovanog književnog stvaraoca Đorđa Vujanića, osnovca iz Srezojevaca kod rudničko-takovskog kraja u Srbiji“, dodao je Heleta.

On je istakao da je Đorđe u svojim slikovitim pjesmama dočarao njive, šumarke i šljivike, pisao o koscima, potocima i kopačima, o gordim vitim jelama, visokim borovima i jakim hrastovima.

Prema riječima urednika u „Dabru“ arhimandrita Jovana Gardovića, Đorđevi stihovi su u isto vrijeme maštoviti, ali i stvarni, lagani, razigrani, kao da poskakuju zajedno sa njim.

„Kroz cijelu knjigu proteže se jedna ideja-vodilja koja se ogleda u činjenici da Đorđe piše oslanjajući se na ramena predaka našeg velikog naroda, te svojim pjesmama, ali i crtežima uz njih, čitaocima poručuje kako se sa tih ramena pruža ljepši pogled, sa znatno daljim vidikom“, ističe Gardović.

Đorđe Vujanić rođen je 2005. godine u Istočnom Sarajevu, a kao mali živio je na Palama, odakle sa roditeljima preko Beograda dolazi u Srezojevac. NJegove pjesme nagrađivane su na konkursu Književnog društva „Zapis“ iz Gornjeg Milanovca, čiji je od skoro član, a objavljivane su u dječijem časopisu „Zvonce“ i časopisu „Dabar“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare