Todorović: Smanjenje duga za tri miliona KM je samo „kap u moru“

0

ISTOČNO SARAJEVO – Direktor Bolnice Istočno Sarajevo Goran Todorović rekao je danas da je dolaskom na čelo ove zdravstvene ustanove polovinom 2014. godine zatekao dug oko 46 miliona KM, koji je sada smanjen za skoro tri miliona KM, ali da je napravljena ušteda samo „kap u moru“.
Todorović je novinarima u Istočnom Sarajevu rekao da je u protekle tri godine smanjen broj zaposlenih za 50 i tako na platama ušteđeno dva miliona KM, ali da nijedan radnik nije otpušten, već je riječ o zaposlenim koji su otišli u penziju ili na drugi način riješili egzistenciju.

On je istakao da su se u više navrata obraćali resornom ministarstvu i Vladi Republike Srpske kako bi riješili ovaj gorući problem i da su dobili zadatak da troškove svedu u okvir onoga što zarade.

„Polako dolazimo u poziciju da nam ono što zaradimo za jednu kalendarsku godinu može biti za naše troškove. Za 30 mjeseci, koliko sam ovdje, radnici su primili 30 plata. Istina je da one kasne dva mjeseca, ali to kašnjenje je naslijeđeno unazad više od 10 godina“, naveo je Todorović.

On je istakao da najveći problem predstavljaju davanja radnicima koja se odnose na njihov prevoz. Todorović je naveo i da su sa nekim sindikatima i predstavnicima radnika sklopili reprogram za još neka ranija dugovanja.

„Napravili smo spisak po datumima nastajanja duga i kada imamo bilo koja slobodna sredstva, mi ih redom, po spisku, isplaćujemo. Naravno, neko tim nije zadovoljan i nastoji preko suda da naplati“, objasnio je Todorović.

Ističući da ova medicinska ustanova ne može sama da sanira dug, on je podsjetio na višegodišnju priču da će Vlada u tome da učestvuje, te da je sada posebno govori o dugu prema poreskim obavezama.

„Mislim da je to na putu rješavanja. Za ove dvije i po godine, koliko sam direktor, Vlada je u 2014. godini dala 1,6 miliona KM, a u 2015. godini oko 1,3 miliona KM vanredne pomoći. Zahvaljujući tome uspjeli smo da preživimo jedan krizni period. Prošle godine nismo dobili takva sredstva jer nismo bili u tako drastičnoj krizi kao prethodne dvije godine“, rekao je Todorović.

On je dodao da će, prema informacijama kojima raspolaže, tender za izgradnju nove bolnice biti raspisan najdalje za 15 dana.

„O bolnici se priča dvadesetak godina, ali mislim da u Istočnom Sarajevu nikada nismo došli u fazu da smo imali tender i da sada imamo ponovljeni tender. Sada smo bliže nego ikada da se ta stvar konačno riješi. Nadam se da ovoga puta neće biti žalbi i da bi sve moglo da se završi u zakonskom okviru, te da se za tri do četiri mjeseca može ući u realizaciju tog projekta“, rekao je Todorović.

On je dodao da je ova bolnica jedna od boljih u Srpskoj po snabdjevenosti lijekovima i sanitetskim materijalom, te da su jedina bolnica, osim Kliničkog centra u Banjaluci, koja ima pet službi koje funkcionišu 24 časa.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare