„Sarajevoinvest“ demantuje navode o štetnosti zelene impregnacije

0

Iz paljanskog „Sarajevoinvesta“ saopšteno je da se već tri godine ova firma bori protiv „orkestrirane harange koju sprovode nedobronamjerni pojedinci iz opštine Pale i grada Istočno Sarajevo“, čime je napravljena ogromna materijalna i moralna šteta, iako proces zelene impregnacije nije štetan po ljude.

„Protiv naše firme sve vrijeme su korišćeni neistiniti argumenti kojima se obmanjuje javnost da je proces takozvane zelene impregnacije štetan po ljude i da širi neugodan miris“, navodi se u saopštenju, nakon što je najavljeno da će grad Istočno Sarajevo podnijeti tužbu na rješenje Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske koje je dodijelilo ekološku dozvolu firmi „Sarajevoinvest“ sa Pala za zelenu impregnaciju drveta.

Kako bi demanatovao ove optužbe, „Sarajevoinvest“ je pribavio mišljenje nadležnog ministarstva Republike Srpske i Tehnološkog fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo, kao i dvojice eminentnih stručnjaka koji su se godinama bavili pitanjem impregnacije drveta.

„Da lokalna zajednica nije u pravu kad osporava rad našoj firmi potvrdili su i Ustavni sud Repubike Srpske i nadležni sud u Istočnom Sarajevu. Da stavovi lokalne zajednice nisu ispravni potvrđuju dva stručna mišljenja nadležnog ministarstva, mišljenje Tehnološkog fakulteta, Instituta UNIS, te odluka Ustavnog Suda Srpske i presuda Okružnog suda u Istočnom Sarajevu“, navodi se u saopštenju i dodaje da lokalna zajednica nema nijedan argument kojim potkrepljuje svoju negativnu odluku.

U „Sarajevoinvestu“ izražavaju razočarenje zbog zloupotrebe položaja lokalnih funkcionera kojima su građani dali povjerenje da štite njihove interese i bore se za povećanje zaposlenosti.

„Umjesto da su zabrinuti što najveći privredni objekat Olimpijski centar, koji se bavi turizmom, propada pod njihovim rukovođenjem, oni plasiraju neiskrenu zabrinutost da će naša proizvodnja pokvariti loš turistički izgled grada“, ističe se u saopštenju.

Građani bi, navodi se, bili presrećni da političari svaki dan otvaraju ovakve i slične pogone u kojima veliki broj nezaposlenih zarađuje sredstva za egzistenciju.

„Svaki građanin može da dođe u skladište naše fabrike gdje se nalaze svježe impregnisani stubovi /impregnisani u Ćićevcu/ i lično se uvjere da ti stubovi ne šire neugodan miris, a što se tiče tvrdnje da nisu štetni po ljude i okolinu daćemo im na uvid dokaze koje imamo“, poručuju iz „Sarajevoinvesta“.

Oni napominju i da ovakvi pogoni rade u Kraljevu i Ćićevcu, te u Bijeljini gde se tamošnji političari bore da ovi pogoni opstanu.

„Naši političari nas primoravaju da prodajemo poluproizvod ili da oljuštene stubove vozimo u Impregnaciju u Ćićevac, koja se nalazi u centru grada, da ih tamo impregnišemo, vraćamo i vozimo kupcima širom Republike Srpske i Federacije BiH“, navodi se u saopštenju.

U „Sarajevoinvestu“ ocjenjuju da je neprimerena izjava, zasnovana na neistinama, da će političari organizovati proteste i tužiti nadležno ministarstvo zbog izdavanja ekološke dozvole.

„Hoćemo da vjerujemo da je riječ o neznanju lokalnih političara i zato ih pozivamo da dijalogom riješimo ovaj, nadamo se, nesporazum. Ako se ogluše o naš prijedlog shvatićemo tu odluku kao njihovu zlu namjeru usmjerenu protiv naše firme. U tom slučaju ćemo koristiti sva dozvoljena sredstva da zaštitimo zaposlene u ovoj fabrici i ostvarimo nadoknadu pričinjene štete“, poručuju iz „Sarajevoinvesta“.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković najavio je juče da će Grad podnijeti tužbu na rješenje Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske koje je dodijelilo ekološku dozvolu firmi „Sarajevoinvest“ sa Pala za hemijsku impregnaciju drveta.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske poništilo je ranije rješenje grada Istočno Sarajevo i opštine Pale da ne izda ekološku dozvolu, a Vuković i predstavnici Koalicije „Savez za Pale“ izrazili su nezadovoljstvo ovakvom odlukom Ministarstva, ocjenjujući da će njome biti ugrožena životna sredina, ali i zdravlje građana Pala.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je Srni da je resorno ministarstvo pravnom licu „Sarajevoinvest“ sa Pala izdalo ekološku dozvolu za zelenu impregnaciju drveta, a ne za hemijsku obradu, kako je izneseno na konferenciji za novinare gradonačelnika Istočnog Sarajeva Nenada Vukovića i „Koalicije za Pale“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare