„Iskra“ za prava jednoroditeljskih porodica

0

ISTOČNO SARAJEVO – Udruženje jednoroditeljskih porodica „Iskra“ osnovano je s ciljem da zastupa prava i interese brojne i većim dijelom socijalno ugrožene populacije – uglavnom samohrane majke i neznatan broj očeva – staratelja sa djecom, rekla je Srni Zorica Mumović, predsjednik „Iskre“.

Mumovićeva ističe da je „Iskra“ nevladina, neprofitna, volonterska organizacija, koja želi da institucionalno i zakonski reguliše prava ove populacije.

„NJihova prava nisu institucionalno regulisana i udruženje će se truditi da lobira za formalno-pravna i institucionalna poboljšanja njihovog položaja – za priznavanje ove populacije u Porodičnom zakonu, kao i za ustanovljavanje alimentacionog fonda Republike Srpske“, rekla je ona.

Mumovićeva navodi da će znatan dio aktivnosti činiti prikupljanje humanitarne pomoći u hrani i artiklima za porodice ispod praga siromaštva.

Prema njenim riječima, u tu svrhu će biti organizovana mreža podrške u zajednici. Biće prikupljana pomoć u hrani, odjeći, obući, igračkama, školskom materijalu, lijekovima, ogrevu …

Mumovićeva naglašava da su ciljevi Udruženja – psihosocijalna podrška, osnaživanje i pomoć jednoroditeljskim porodicama, javno zastupanje i mobilizacija javnosti s ciljem uklanjanja predrasuda i izjednačavanja mogućnosti za sve marginalizovane grupe, kao i zaštita i unapređenje ljudskih prava, te borba protiv svih oblika diskriminacije.

Ona napominje da će se angažovati da uspostavi kontakt sa ustanovama, institucijama, udruženjima, pravnim i fizičkim licima koja vode brigu o marginalizovanim grupama, kao i drugim organizacijama civilnog društva.

„Postojanje ovakvih udruženja u nevladinom sektoru doprinosi unapređenju našeg društva, a povezivanje i saradnja ostvarivanju zajedničkih ciljeva i zaštite, unapređenju i promociji ljudskih prava i borbi protiv svih oblika diskriminacije“, istakla je ona.

Mumovićeva navodi da su već ostvarili saradnju sa Udruženjem samohranih roditelja „Ponos“ iz Banjaluke, a opštini Pale uputili su zahtjev za finansijsku pomoć da bi uspostavili bazu podataka o ovim porodicama.

Ona dodaje da trenutno imaju oko 20 članova, a u petak, 30. novembra, u Osnovnoj školi „Srbija“ predstaviće svoj program i ciljeve. Tada će svi koji to žele moći da se učlane.

Mumovićeva je pozvala sve samohrane roditelje da dođu u petak i čuju šta oni rade i nude, te da im se pridruže u nastojanju da pomognu ovoj populaciji.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare