“Famos” ima perspektivu

0

Radnici preduzeća “Famos” Koran na Palama saopštili su da su primili pismo namjere od Vlade Republike Srpske, odnosno Ministarstva industrije, energetike i rudarstva, u kome su obaviješteni da je analizom tehničko-tehnološko procesa utvrđeno da ova firma ima perspektivu ukoliko budu realizovani određeni koraci.


Miroslav Subotić, jedan od radnika koji su se okupili danas ispred uprave preduzeća, rekao je da su Vlada i preduzeće “Nikola Tesla” poslali pismo namjere da stečajni upravnik organizuje stastanak povjerilaca na kojem će biti donesena odluka da se ovo preduzeće proda Vladi, odnosno Javnom preduzeću “Nikola Tesla”.

Iako su za danas najavili proteste i blokade puteva, radnici su rekli da neće preduzimati nikakve radikalne mjere, jer je, kako kažu, “nešto krenulo”.

U pismu Ministarstva navodi se da bi jedan od narednih koraka trebalo da bude da Vlada Srpske za 1,5 miliona KM kupi preduzeće, s tim da bi se plaćanje od milion maraka trebalo obezbijediti u kraćem roku, a ostatak do kraja februara 2014. godine.

“Time bi preduzeće došlo u poziciju da nema bilo kakvih obaveza, a kupljena protivvrijednost je višestruko veća”, navodi se u pismu.

Ističe se, takođe, da postoje realne kratkoročne potrebe konkretnih kupaca za proizvodnju 10.000 klipnjača i 3.000 bregastih osovina, tako da bi za minimalna ulaganja u repromaterijal od 200.000 KM mogao biti realizovan prihod od 1,2 milion KM u 2014. godini, a u 2015. bi taj prihod mogao biti povećan na pet miliona KM, što u te dvije faze dovodi do zaposlenja od 150 radnika do kraja 2015. godine.

“Osim toga, uspjeli smo postići dogovor sa preduzećem `FEV` iz NJemačke koje je specijalizovano za motore SUS i u jednom projektu od 24 mjeseca, bilo bi moguće realizovati proizvodnju motora sa standardom izduvnih gasova `euro` pet, šest i sedam”, navodi se u pismu.

Iz Ministarstva su istakli da je od strateškog značaja posjedovati vlastitu proizvodnju motora koji se mogu izvoziti na globalno svjetsko tržište, a po procjeni poslije 2016. bi prihod od proizvodnje motora mogao prevazići iznos od 20 miliona KM.

Stečajni upravnik Radne organizacije “Famos” Koran Radoslav Bratić rekao je ranije da je Vlada Republike Srpske 29. maja donijela zaključak da JP “Nikola Tesla” sačini prijedlog o mogućnosti pokretanja proizvodnje i kupovine “Famosa” na Koranu, što je ova firma i učinila.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments