“Dabar” izdao monografiju “Višegrad – od davnina do 1918”

0

VIŠEGRAD – Izdavačka kuća Mitropolije dabrobosanske “Dabar”, u saradnji sa Srpskim sokolskim društvom “Soko” iz Dobruna, izdala je monografiju “Višegrad – od davnina do 1918.”, autora Aleksandra Savića iz Višegrada, koja obuhvata najznačajnije periode u izuzetno burnoj istoriji ovog grada na Drini.

Monografija obrađuje istoriju Višegrada od 10. vijeka, kada nije imao ovakav naziv, period srpske i bosanske države, kao i Hercegovine, zatim period pod turskom vlašću, Austrougarski period i završava Prvim svjetskim ratom.

Posebno je obrađen period višegradskog Starog Vlaha i Andrićevo vrijeme u Višegradu.

Autor je u ovu monografiju uvrstio i manje poznate događaje koji su, na neki način, bili u sjeni naučnog interesovanja, jer su se mnogi vodili izuzetnom literaturom nobelovca Ive Andrića o Višegradu, zanemarujući i druge, važne izvore.

“Uz uvažavanje Andrićevih višegradskih tema, može se reći da je izostalo puno slika značajne istorije ovoga grada i njegove bliže okoline. Posebno nedostaju studije etnografskog i geografskog sadržaja”, napisao je Savić u predgovoru monografije, koja osvjetljava i tu oblast, uz osvrt na mentalne, psihičke i duhovne retrospektive Višegrađana i njihovih najbližih susjeda.

Iz Informativne službe Mitropolije dabrobosanske Srni je saopšteno da je promocija monografije najavljena za 15. april u Gradskoj galeriji u Višegradu.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments