Prvim lilama počelo obilježavanje Petrovdana na Romaniji

0

SOKOLAC – Paljenjem petrovskih lila na Romaniji je večeras počelo obilježavanje praznika Petrovdana koji se vijekovima svetkuje u pravoslavnim domaćinstvima u ovom kraju.

U naselju Sokolačke njive na Sokocu u porodici Bakmaz su rekli Srni da svake godine djeca iz ovog, ali i svih drugih naselja dolaze isred porodičnih kuća noseći zapaljene lile, a domaćice ih za uzvrat daruju slatkišima.

Mirka Vitomir je ispred svoje kuće dočekivala i ispraćala goste sa lilama i svaku grupu darivala slatkišima i sitnim novčićima.

„Nekada su djeci i mladima koji su nosili lile kroz selo domaćice na krišku hljeba mazale mladi kajmak preliven medom, kako bi im kačice sa mlijekom bile punije, ali i prinos meda veći“, priča ova domaćica.

Ona se prisjeća da su uoči Petovdana djeca plela vijence od petrovca i njima kitile čanke i karlice u kolibama u kojima se razlijevalo mlijeko za sakupljanje mladog kajmaka i povlake.

Prema njenim riječima, danas se petrovske lile više ne prave od kore breze, luča i komadića drveta, već kupuju pripremljena na pijaci, ali to ne umanjuje radost malih „lilonoša“ koji obilaze naselja u nadi da će dobiti sitniice na dar.

Mirka Vitomir ističe da je raduje što i danas dječica pjevaju „lile traže kajmaka“ i da se ipak čuva tradicija nošenja lila, zapaljenih baklji, veče pred praznik Petrovdan, te da se bar na ovaj način vraća sjećenje ne nekadašnje vrijeme, u kome su se svejtlošću lila radovali i mladi i stari, a posebno stočari na planinskim predjelima.

„Mnogo je vjerovanja vezano za nošenje lila, ali se prisjećam da su se lile nosile i oko torova sa stokom, čega su se, kako se vjerovalo, plašile divlje zvijeri koje su često silazile u sela i nanosile štetu blagu stočara“, navela je Vitomirova.

Petrovske lile su večaras zasijale na svim uzvišenjima i gradinama na području Glasinca i Romanije, čime je počelo obilježavanje praznika Svetih apostola Petra i Pavla – Petrovdana, koji se prema pravoslavnom kalendaru obilježava 12. jula.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare