Први дио „Чучкових књижевних сусрета“ – промоција писаца

0

ХАН ПИЈЕСАК – У првом дијелу дводневних „Чучкових књижевних сусрета“ данас је положено цвијеће на гроб Бранка Чучка на Градском гробљу у Хан Пијеску, након чега је одржана промоција романа „Сукубус“ аутора Недељка Симанића, који је добио награду ове манифестације за најбољи роман објављен у 2023.

Директор Народне библиотеке „Бранко Чучак“ на Хан Пијескау Озренка Ђурић Радуловић рекла је Срни да данас није одржано планирано предавање Јелене Калајџије „Пут до читаоца висококвалитетних захтјева“ јер је она синоћ јавила да неће моћи учестовати у овом сегменту „Чучкових књижевних сусрета“.

Радуловићева је рекла да се у том термину публици представила Издавачка кућа из Подгорице „Уроборос“, а потом се бројним окупљеним учесницима и читаоцима представио и добитник „Чучкове књиге“ за најбољи дебитантски роман Недељко Симанић из Котора, јер је његов награђени роман „Сукубус“ објавио овај издавач.

Она је истакла да се окупљеним учесницима и посјетиоцима у Народној библиотеци на Хан Пијеску својим књижевним стваралаштвом и збиркама пјесама представио и књижевник из Црне Горе Невен Милаковић.

Милаковић је изјавио да је о његовом књижевном д‌јелу говорио и директор Издавачке куће „Ас оглас“ из Зворника Дејан Спасојевић, те навео да је представио своје двије књиге објављене прошле године, а ријеч је о двије збирке одабране духовне и родољубиве поезије, из опуса стварања посљедњих деценија – „Радост покајања“ и „Вила са Кошара“.

Он је нагласио да је његов опус разноврстан, те подсјетио да је објавио готово 30 књига поезије и прозе, од којих је шест посветио својој Подгорици.

У Народној библиотеци на Хан Пијеску данас је у оквиру „Чучкових књижевних сусрета“ отворена и изложба „Писац црта писце“ аутора књижевника Мирка Вуковића.

На централној манифестацији „Чучкових књижевних сусрета“, која почиње вечерас у 18.00 часова, овогодишњем лауреату Недељку Симанићу из Котора биће свечано уручена „Чучкова књига“ за роман „Сукубус“ – најбољу дебитантску књигу објављену у 2023. години.

Након поздравних ријечи организатора манифестације „Слово о Чучку“ говориће књижевник Недељко Бабић.

Организатор „Чучкових књижевних сусрета“ је Народна библиотека која од 2010. носи име Бранка Чучка /1948-2008/, пјесника, романописца, приповједача, драматичара, публицисте и есејисте који је д‌јетињество и рану младост провео на Хан Пијеску, а живио и стварао у Сарајеву, Бањалуци на Хан Пијеску, гд‌је је и сахрањен.

Покровитељи манифестације су Министарство просвјете и културе Републике Српске и општина Хан Пијесак.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare