Proslavljen Dan manastira Sokolica

0

SOKOLAC – Na Ravnoj Romaniji kod Sokoca proslavljen je Dan manastira Svetog velikomučenika Georgija na čijim unutrašnjim zidovima je umjesto fresaka upisano oko 4.000 imena poginulih srpskih boraca sa područja Sarajevsko-romanijske regije.Svetu liturgiju služilo je lokalno sveštenstvo, a zatim je u porti manastira održana duhovna akademija.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da je manastir Sokolica na Ravnoj Romaniji sveto mjesto na kojem su upisano više od 4.000 imena najboljih sinova koji su život dali za stvaranje Republike Srpske.

„Tu smo da se pomolimo za duše novomučenika, da prislužimo svijeće, pomenemo njihova imena i pokažemo koliko se borimo protiv zaborava i koliko se brinemo o njihovim najbližima“, naglasio je Bjelica.

On je napomenuo da se u ovoj opštini sve čini da se pomogne porodicama poginulih boraca i ratnim vojnim invalidima, demobilisanim borcima.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa „Tebi, goro Romanijo“ pjevala je student etnomuzikologije na Muzikoj akademiji Zorana Guja, a pjesnik Dobrica Erić govorio je stihove svojih pjesama.

Učešće su uzeli i članovi Studentskog pozorišta sa Pala, koji su govorili stihove koje su bili urezani na zidu zatvorske ćelije Gavrila Principa, te Kulturno-umjetničko društvo „Romanijska luča“ i muške i ženske izvorne grupe.

(www.palelive.com / Srna / Foto: www.opstinasokolac.net)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare