Promovisana knjiga „Srebrenički krug“ Dragana Vujičića

0

Na Palama je sinoć prodstavljena knjiga „Srebrenički krug“ novinara i publiciste iz Beograda Dragana Vujičića i prikazan film „Srebrenica-izdani grad“ reditelja Ole Flumana. Istoričar iz Beograda Miloš Milojević rekao je Srni da je „Srebrenički krug“ najkoncizniji uvod u ono što se dešavalo u Srebrenici tokom rata u BiH.

„Autor je uspio da prikupi mnogo podataka, negdje oko 160 stranica, što je publicistički poduhvat“, rekao je Milojević, dodavši da je ova knjiga nedostajala srpskom jeziku.

Vujičić je naglasio da je knjiga nastala kao odgovor na pokušaj donošenja rezolucije Savjeta bezbjednosti UN u julu ove godine u kojoj je navedeno da će svako dalje preispitivanje događaja u vezi sa Srebrenicom biti zabranjeno.

„Zapitao sam se šta to može biti toliko bitno, kada se na taj način kontroliše? Počeo sam da istražujem i vrlo brzo sam došao do rezultata“, istakao je Vujičić i dodao da nije ekspert za Srebrenicu, ali da je imao sreću da razgovara sa ljudima koji dobro poznaju farsu oko Srebrenice koja traje već 20 godina.

On je rekao da je najprije pisao feljton o Srebrenici u „Večernjim novostima“, nakon čega je odlučio da tekstove objedini u knjigu.

Vujičić je podsjetio da je knjiga promovisana na Sajmu knjiga u Beogradu, te u Novom Sadu i Subotici, te da je dobio i poziv iz Praga da tamo predstavi knjigu.

On je ocijenio da je knjiga odlično prihvaćena jer se ne bavi Srebrenicom samo u tri dana, nego Srebrenicom od 1992. godine do danas.

Vujičić kaže da se knjiga zove „Srebrenički krug“ zbog toga što se ove godine zatvara krug sa Srebrenicom u vidu hiljada izbjeglica koje sa Bliskog Istoka dolaze u Evropu.

„Svi ti ljudi su na neki način djeca Srebrenice. Sve te zemlje koje su sada razorene od Iraka, Sirije, do Libije, napadnute su i bombardovane da se ne bi ponovila Srebrenica“, rekao je Vujičić.

Prema njegovim riječima knjiga prati i suđenje optuženima u Haškom tribunalu, a način na koji međunarodna zajednica vodi „srebreničku priču“ vrlo je ilustrativan.

„Srebrenički krug se nastavlja. Trči se drugi krug i vidjećemo šta će biti“, rekao je Vujičić, naglasivši da su čitaoci „Srebreničkog kruga“ zapanjeni jer nisu imali gdje da pročitaju određene informacije.

Promocija knjige „Srebrenički krug“ biće održana danas u Istočnom Novom Sarajevu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare