Promovisana izdanja izdavačke kuće „Katena mundi“

0

Izdavačka kuća „Katena mundi“ /Catena mundi/predstavila je večeras u Kulturnom centru Pale svoje naslove, posebno enciklopediju „Katena mundi“ i studiju „Pravo i pravoslavlje“ Zorana Čvorovića.

Čvorović je rekao novinarima, pred početak promocije, da je „Pravo i pravoslavlje“ prva knjiga na srpskom jeziku koja se bavi izuzetno bitnom temom hrišćanskog zakonodavstva, možda i namjerno skrajnutom, da bi se zaboravilo koliko savremeni svijet duguje ovoj religiji.

On je naglasio da ga je kao profesora zaintrigiralo da u pravu pronađe hrišćanske temelje, jer se prilikom donošenja ustava takozvane ujedinjene Evrope postavilo pitanje koliko evropsko pravo duguje hrišćanstvu.

„Evropsko pravo duguje mnogo hrišćanstvu na kojem je zasnovan koncept ljudskih prava i sloboda. To je temelj jednakosti ljudi pred zakonom“, rekao je Čvorović.

Prema njegovim riječim, dio knjige je posvećen procesu hristianizacije starog rimskog paganskog nasljeđa u okvirima pravoslavne Vizantije, koja je u Srednjem vijeku jedina prava država u današnjem smislu te riječi.

Čvorović naglašava da je dio knjige posvećen i slobodi vjeroispovijesti, čija otadžbina nije bio takozvani liberalni Zapad, već Rusko carstvo.

„Širom ruske države imamo sačuvane skupine malobrojnih autentičnih naroda sjevera, jer je u velikoj ruskoj imperiji bilo zagarantovano pravo na slobodu vjeroispovijesti“, istakao je Čvorović.

On kaže da danas u Sjevernoj Americi postoje tek ostaci civilizacija indijanskih naroda, nad kojima su zapadnoevropski kolonizatori izvršili pravi genocid – duhovni i krvni.

Čvorović dodaje da na području Evroazije od Urala do Tihog okeana danas postoji šarenilo naroda, zahvaljujući patronatsvu, koje je ruska država u liku ruskog cara davala kroz garancije da će im biti očuvana sloboda vjeroispovijesti.

Izvršni urednik u izdavačkoj kući „Katena mundi“ Nikola Marinković rekao je da je ova kuća osnovana s ciljem da nastavi prosvjetnu, izdavačku i prosvjetiteljsku misiju Predraga Dragića Kijuka, koji je bio jedan od 100 najznačajnijih nezavisnih intelektualaca u svijetu.

On ističe da enciklopedija „Katena mundi“, koja je životno djelo Predraga Dragića Kijuka, predstavlja sintezu Srba i srpstva dugu dva milenijuma.

„Knjiga uobličava duhovnu i civilizacijsku tradiciju i najznačajnije domete srpske istorije na Balkanu, sa jasnom porukom da srpski narod treba ozbiljnije da se okrene samospoznaji“, rekao je Marinković.

On je naglasio da je „Katena mundi“ zbirka istorijskih spisa i drugih publikacija koje su napisali različiti autori.

U ovu zbirku uvršteni su radovi Miloša Crnjanskog, Vladete Jerotića, Radivoja Pešića, Aleksandra Solovjeva, Jovana Dučića, Rastka Petrovića, vladike Nikolaja Velimirovića i mnogih drugih.

Govoreći o Zoranu Čvoroviću, Marinković ističe da je on jedan od ključnih intelektualaca mlađe generacije u Srbiji koji otvara do sada neistražene teme srpske, vizantijske i ruske istorije.

„Čvrović je ovom knjigom pokazao da neke civilizacijske vrijednosti koje mislimo da su nastale na Zapadu, a to su pravo žene pred zakonom i pravo na privatnost, nastale na pravoslavnom istoku“, naglašava Marinković.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare