Promovisana antologija srpskog pjesništva 20. vijeka

0

VIŠEGRAD – U Andrićevom institutu u Andrićgradu juče je promovisana knjiga „Mi znamo sudbu – antologija srpskog pjesništva 20. vijeka o nacionalnom stradanju“ autora Ranka Popovića.

Profesor Filološkog fakulteta u Banjaluci Duško Pevulja rekao je da ova antologija sabira 500 pjesama o stradanju srpskog naroda u 20. vijeku.

„Jedinstvena je zato što knjigu takvog obima posvećenu ovoj tematici nismo imali i jer potvrđuje da je, iako smo kao narod skloni zaboravu, naša poezija, književnost odužila naš duh i da se među stihovima čuva sjećanje o nacionalnom stradanju“, istakao je Pevulja.

On je naglasio da antologija treba da inicira da sadržaji o stradanju srpskog naroda budu zastupljeniji u udžbenicima u osnovnim i srednjim školama, da se o tome govori na svim nivoima obrazovanja i da ova knjiga bude dostupna u svakoj školskoj biblioteci.

Autor je rekao da knjiga sadrži srpsku poeziju i obuhvata vrijeme balkanskih ratova, Prvi i Drugi svjetski rat, uvijek stradalno Kosovo, zatim rat koji je pratio raspad bivše Jugoslavije i na samom kraju vijeka – NATO bombardovanje Srbije i Crne Gore 1999. godine.

„Taj vijek je premrežen strašnim stradanjima i zanimalo me je koliko je srpska poezija upamtila o tom stradanju“, naveo je Popović.

On je istakao da je motiv za nastajanje ove knjige doprinos očuvanju kulture sjećanja.

„Izloženi smo brojnim izazovima, više živimo u vremenu laži nego u vremenu istine, i ovakva vrsta napora služi memorijalnoj kulturi“, naglasio je Popović na promociji održanoj u okviru programa 4. Međunarodnog sajma knjiga u Andrićgradu.

Ranko Popović rođen je 1961. godine u Zalomu kod Nevesinja. Školovao se u Sarajevu, gdje je 1985. godine diplomirao na Filozofskom fakultetu. Magistrirao je 1990. godine na Filološkom fakultetu u Beogradu, a 2005. doktorirao u Banjaluci.

Zaposlen je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci kao redovni profesor za predmet Srpska književnost 20. vijeka.

Popović je autor knjiga „Zavjetno pamćenje pjesme“, „Čin prepoznavanja“, „Ogledi o srpskom pjesništvu“, „Humor u Andrićevim romanima“, „Ogledi o srpskoj prozi 20. vijeka“, „Gorka vedrina Istoka“, „Članci i prikazi“, „Pedeset godina pozorišta Prijedor“, a uređivao je i ediciju Zavoda za udžbenike Republike Srpske „Pjesnički izbor“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare