Prikupljeno 25 doza krvi

0

U Domu zdravlja na Palama danas je održana akcija dobrovoljnog davanja krvi u kojoj je prikupljeno 25 doza ove dragocjene tečnosti.

Akciju, koju su organizovali Mladi socijaldemokrati /MSD/ Pale u saradnji sa Odjeljenjem za transfuziju krvi bolnice u Istočnom Sarajevu, odazvalo se 40 stanovnika ove lokalne zajednice.

Predsjednik Mladih socijaldemokrata Pale Luka Cicović rekao je da tradicionalno sprovode ovu akciju, koja je samo jedna u nizu koju realizuju na području opštine Pale.

„Za ovu akciju smo odlučili da bude u ovom periodu zbog godišnjih odmora koji dolaze jer je tada potrebno nabaviti još više doza dragocjene tečnosti. Veliko mi je zadovoljstvo što su se ovoj akciji odazvali pojedini direktori javnih ustanova sa područja opštine Pale“, istakao je Cicović.

Cicović je pozvao i ostale političke partije da organizuju akciju davanja krvi i urade nešto korisno za svoju lokalnu zajednicu.

Specijalista transfuziologije iz Bolnice „Srbija“ iz Istočnog Sarajeva Mirna Milošević Ašonja istakla da krv predstavlja lijek koji se može dobiti samo kada ga dobrovoljni davalac daruje, a ne hemijskim putem, zbog čega su ovakve akcije vrlo značajne.

„Zbog smanjenih zaliha ljeti, organizuju se ovakve akcije zahvaljujući kojima posljednjih nekoliko godina nemamo nikakvih problema u tom periodu godine. Današnja akcija pomoći će nam da popunimo rezerve u našoj službi, a krv se i distribuiše širom Srpske“, navela je Ašonja.

Ašonja kaže da su mladi aktivni u davanju krvi još iz srednje škole i podsjetila da muškarci krv mogu davati svaka tri mjeseca, a žene svaka četiri.

Teodor Savić, koji je danas deveti put dao krv, kaže da svi trebaju slijediti ovaj humani gest, naročito ljeti.

„Zalihe krvi su u veoma malim količinama i na ovaj način možemo doprinijeti da se one povećaju. Svi građani bi se trebali odazvati ovakvim i sličnim akcijama“, poručio je Savić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare