Promovisan roman o Svetom Vasiliju Ostroškom

0

ČAJNIČE – Književnik Željko Pržulj promovisao je istorijski roman o Svetom Vasiliju Ostroškom u biblioteci u Čajniču, koji govori o danima kada se uzdizalo srpstvo, gdje je svetac iz Ostroga u kršu iskopao temelje na koje će doći NJegoš, Karađorđe, Tesla.


Knjigom „Vladika – slava mu i milost“, koju je sinoć promovisao u Narodnoj biblioteci „Branko Ćopić“, Pržulj je iznenadio svoju rodbinu i prijatelje, koji nisu znali da piše roman, jer nije želio da ga objavi bez crkvenog blagoslova.

„Pitao sam se da li će biti protiv jer sam se drznuo da pišem o velikom svecu. Međutim, blagoslov od mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija je tu“, priča Pržulj.

Pržulj, književnik iz Sarajeva, na stranicama svog romana „Vladika-slava mu i milost“ pripovjeda o familijama Vujičić, Videž, svojim junacima iz „Ruke anđela“ s Treskavice, ali u vremenu vladike Vasilija, Baje Pivljanina, Starog Vujadina, turskih vezira koji su krojili Bosnu, Hercegovinu, Crnu Goru i Srbiju, sve po mjeri sultana, Rima, Moskve.

„Ne događa se u Bosni ništa novo već vijekovima. Srpstvo je na panju istorije od vremena kada su ovdje stigli Turci, odnosno od kada Rim hoće da nas `prevjeri`. Izabrao je 17. vijek, kada je možda bilo najteže“, rekao je Pržulj.

Za Pržulja vladika Vasilije je centralna ličnost srpske istorije tog vremena. On je bio stožer koji je u tim vremenima stvorio prvu srpsku vojsku duhovnika, vojnika i naučnika, kao temelj na koji će poslije doći NJegoš i Karađorđe.

„Sveti Vasilije je, kao niko prije njega bio proganjan i klevetan i od rimokatoličkih misionara i prelata. Bio je svrgavan s mitropolitskog prestola u Trebinju od lažnog episkopa unijata Savatija 1641. Izlagan je bahatostima Turaka“, priča Pržulj.

Na stranicama romana ostroški svetac, kao vladika, nosi kubure pod mantijom, dar hajduka Baje Pivljanina. Druguje s njim i smatra ga vođom srpskih ratnika. Bez Pivljanina, Starog Vujadina i drugih hajduka iz onog vremena, kaže Pržulj, ne bi se opstalo.

„Koliko su zaista bili drugovi i jataci, istorija zasigurno ne zna. Živjeli su u istom vremenu, na istom terenu, borili su se na istoj strani“, kaže Pržulj.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare