Promocija romana Branka Perića

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo juče je promovisan roman autora Branka Perića „Zločin i kazna pukovnika Kalamande“, koji se bavi proteklim ratom te pitanjem prava i pravde.

„Perić je prvi put objavio pravo književno djelo. Ovaj roman Perićeva je ulaznica u književnost“, rekao je juče recenzent Stevan Tontić.

Tontić je istakao da je glavni lik romana „Zločin i kazna pukovnika Kalamande“ srpski oficir osuđen na dugogodišnju zatvorsku kaznu zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog tokom rata u BiH devedesetih godina prošlog vijeka.

„Iako je roman pisan u formi književno stilizovane i kontinuirane ispovijesti izmišljenog junaka u koju se pisac ne miješa umnogome ostavlja utisak stvarne, dokumentovano zasnovane ratne i zatvoreničke priče“, rekao je Tontić.

Direktor Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo Nedeljko Zelenović istakao je da je roman „Zločin i kazna pukovnima Kalamande“ iskreno realna knjiga o aktuelnoj temi nad temama koja godinama zaokuplja evropsku i balkansku javnost koja će decenijama biti predmet sporova i međusobnih optuživanja naroda i etničkih grupa sa ovih prostora.

„Kroz ispovijest Mijata Kalamande, oficira srpske vojske u posljednjem ratu devedesetih godina prošlog vijeka, autor razrađuje temu pravde i navodne pravde, krivice i navodne krivice, te besmisla rata koji traje od kada postoji čovječanstvo jer je zlo u čovjeku zvijer koja nikada ne spava“, rekao je Zelenović.

Autor romana Perić je naglasio da postoje ljudi kojima sudbina na pleća svali svu krivicu cijelog svijeta, koji odgovaraju za sva zla i sve zločine što je kao prokletstvo koje ponesu u svojim životima a da toga uopšte nisu svjesni.

Prije ovog romana Perić je objavljivao publicistička djela „Duško Trifunović“ 2002. godine, „LJuba Tadić – posljednja traka za knjigu“ 2006. godine te „Duša vina“ prošle godine.

Branko Perić je i sudija Suda BiH.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare