Promocija knjige „Drama i pozornica srpskih prozaista“

0

ISTOČNO SARAJEVO – Matična biblioteka Istočno Sarajevo organizovala je večeras promociju knjige „Drama i pozornica srpskih prozaista“ autora Branka Brđanina, u okviru obilježavanja 23. aprila – Svjetskog dana knjige i autorskih prava.

„Knjiga `Drama i pozornica srpskih prozaista` samo je jedna u nizu knjiga profesora Brđanina. Prethode joj knjiga `Drama i pozornica srpskih pjesnika`, `Svjetska drama i srpska pozornica`, kojim se zapravo prave sabrani ogledi“, rekla je viši asistent na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Željka Pržulj.

Ona je istakla da knjiga „Drama i pozornica srpskih prozaista“ govori o prozaistima, odnosno dramskim tekstovima i dramatizacijama srpskih prozaista, poput Branka Ćopića, Petra Kočića i mnogih drugih.

„U knjizi je devet ogleda. Djelo ima višestruk značaj, prvenstveno sa stanovišta istorije srpske književnosti, ali i istoriji srpske drame“, rekla je Pržuljeva.

Recenzent Saša Knežević ističe da „Drama i pozornica srpskih prozaista“ ima elemente istorije književnosti, te naglašava činjenicu da se autor „ne boji citata i davanja dragocijenih napomena o izvorima koje je koristio“.

Knjige „Drama i pozornica srpskih pjesnika“, „Svjetska drama i srpska pozornica“ i „Drama i pozornica srpskih prozaista“ se, prema Kneževićevim riječima, bave „slučajevima drama i dramama slučajeva“.

Autor knjige Branko Brđanin je tokom prezentacije podsjetio da je „Drama i pozornica srpskih prozaista“ njegova treća knjiga koja ima sličan naslov i rješenje naslovne strane.

On je najavio da bi za godinu ili dvije trebalo da uslijedi knjiga „Drama i pozornica u Banjaluci“ u kojoj će biti skupljeni tekstovi istraživanja o istorijatu razvoja pozorišta u današnjoj Republici Srpskoj, odnosno u Banjaluci, koje je osnovano 1939. godine.

Brđanin je rekao da će se njegovim knjigama pozabaviti, prije svega, oni koje interesuje pozorište, ali i veza prozaista i pjesnika sa dramom.

On je posebno istakao tekst o Svetislavu Stefanoviću, s obzirom na činjenicu da je prošlo 70 godina kako je ovaj srpski intelektualac strijeljan bez suđenja u Beogradu.

„Odveden je iz svog stana u Beogradu dva dana nakon što su partizani oslobodili grad. Strijeljan je bez suda, jer se našao na spisku od 106 imena ljudi kojim je presuđeno metkom. Stefanović je bio predsjednik Srpskog ljekarskog društva i Srpske književne zadruge. Riječ je o čovjeku koji je na srpski jezik preveo 15 drama Vilijema Šekspira i ostavio izuzetan trag u srpskoj kulturi“, rekao je Brđanin.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare