Zavičajni pjesnici svom gradu

0

ZVORNIK – U zvorničkom Domu omladine večeras je održano književno veče pod nazivom “Zavičajni pjesnici svom gradu”.

U književnoj večeri učestvovali su književnici koji su rođeni na području opštine Zvornik a sada, uglavnom, žive i rade u Beogradu – Cvijeta Jurišević, Milan Stevanović, Neđo Stojanović, Milan Milošević, Cvijan Đapanović, Danica Gavrić, Snežana Nikolić, dok je gost večeri bio Tihomir Nestorović.

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ “Prosvjeta” Zvornik Rade Perić rekao je da je “Prosvjeta” okupila zavičajne književnike povodom Svjetskog dana knjige i 200 godina od Drugog srpskog ustanka da Zvorničanima podare svoje stihove i da se sjete svoje mladosti koju su proveli u ovom gradu.

“Želimo da se ova manifestacija svake godine u ovo vrijeme održava i okuplja zavičajne književnike koji će govoriti o najnovijim ostvarenjima”, kaže Perić.

On je naglasio da su književnici čuvari srpskog jezika i pisma, kao i kulture.

Književnica Cvijeta Jurišević istakla je da je lijepo da su ljudi elektronski pismeni, ali da se bez “žive riječi” zaboravlja srpski jezik.

“Zato smatram da je neophodno da živa riječ – knjiga uđe u svaku kuću da je djeca, a razumije se i odrasli, čitaju”, rekla je Jurišićeva.

Zavičajni književnici obišli su i poklonili određeni broj svojih knjiga osnovnim školama “Sveti Sava” u Zvorniku i “Desanka Maksimović” u Čelopeku, te Srednjoškolskom centru “Petar Kočić” i Tehničkom školskom centru, kao i Narodnoj biblioteci Zvornik.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments