Projektanti Emira Kusturice obišli lokaciju budućeg etno sela

0

SOKOLAC – Projektanti iz tima idejnog tvorca Andrićgrada Emira Kusturice obišli su danas lokaciju na Ravnoj Romaniji na kojoj bi trebalo da bude izgrađeno etno selo da bi se upoznali sa situacijom na terenu, izjavio je Srni načelnik Odjeljena za privredu i finansije u Skupštini opštine Sokolac Mitar Pržulj. Podsjetivši da je opština Sokolac za gradnju etno sela ponudila lokaciju od više od 300 dunuma zemlje na Ravnoj Romaniji sa obje strane puta za Sarajevo, gdje su riješeni imovinsko-pravni odnosi, Pržulj je rekao da su projektanti snimili teren i da će na osnovu toga odabrati najpovoljniju lokaciju od 50 do 100 dunuma.

Prema njegovim riječima, predstavnici opštine su Kusturičnim timu dostavili više prijedloga šta bi trebalo etno selo da sadrži, na osnovu čega će oni za 10-15 dana da naprave prvi projekat, odnosno prvu ideju.

„To etno selo bi za početak trebalo da sadrži dvije romanijske kuće, za koje se projekat već radi u saradnji sa Ambasadom Japana u BiH, zatim hotel, bioskop, lokale, poštu, sportske terene… Dostavićemo im sve planove, a ima i privatnih lica koja su zainteresovana“, istakao je Pržulj.

On je naglasio da projekat neće biti konačan, nego će biti fleksibilan i prilagođavan u skladu sa interesovanjem za ulaganja u njega.

O projektu izgradnje etno sela na Ravnoj Romaniji početkom januara razgovarali su načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica i Kusturica.

Bjelica je tada izjavio Srni da bi opština pripremila infrastrukturu, slično kao što je urađeno i na Mokroj gori, odnosno Drvengradu.

Prema njegovim riječima, već su se javljali privrednici i prijatelji Romanije koji su zainteresovani da učestvuju u ovom projektu.

Navodeći da je Kusturica rekao da bi etno naselje na Romaniji činilo trougao sa Mokrom gorom i Andrićgradom i da taj projekat može da bude jedan od stubova opstanka stanovništva na ovom prostoru, Bjelica je dodao da je dodatna povoljnost što bi to etno naselje bilo udaljeno po 30-ak kilometara od Sarajeva i Jahorine i na glavnom putnom pravcu od Beograda ka Sarajevu i dalje.

„To bi bila šansa i za zapošljavanje stanovništva, te pomoglo u pokretanju i drugih turističkih potencijala ovog kraja – sportskog, vjerskog, gastro, etno i drugih oblika turizma“, ocijenio je Bjelica.

(www.palelive.com / Srna / foto: slavicnet.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare