Projekat „Podrinje“ napreduje

0

VIŠEGRAD – Ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave Srbije Verica Kalanović izjavila je Srni da veoma dobro napreduje projekat „Podrinje“, koji predviđa saradnju opština Srbije i Republike Srpske, te je najavila održavanje skupa ovim povodom, najverovatnije u Višegradu. Ona je napomenula da su u 25 opština Srbije i Srpske podijeljeni upitnici uz dodatna objašnjenja aktivnosti vezanih za saradnju.

„Bili smo i u opštini LJubovija i upoznali se sa njihovim zahtevima za izgradnju saobraćajne veze sa Bratuncem, odnosno mogućnošću izgradnje mosta ili detaljne rekonstrukcije postojećeg“, rekla je Kalanovićeva.

Ona je navela da bi na taj način transport mogao da bude normalno uspostavljen, a ne ograničen samo na pješake i laka vozila.

„Narednih dana posetićemo i opštinu Bajina Bašta“, rekla je Kalanović.

Ona je navela da je napredak i to što je njeno ministarstvo uspostavilo redovnu komunikaciju sa Predstavništvom Republike Srpske u Beogradu, te je dodala da su ti sastanci na nedeljnom nivou.

„Priprema se konferencija koju smo najavili na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Srpske, odnosno skup svih 25 opština i gradova i privrednih komora sa predstavljanjem projekata za naredni period“, rekla je Kalanovićeva, napominjući da će skup biti vjerovatno održan u Višegradu.

Projekat „Podrinje“ je zajednički projekat vlada Republike Srpske i Srbije, dominantno privrednog karaktera.

Predviđa saradnju u oblasti ekologije, sporta, kulture, obrazovanja, zdravstva i civilnog društva i podrazumijeva uvezivanje prostora 25 opština, od kojih je 12 na teritoriji Srpske, a 13 u Srbiji.

Cilj projekta „Podrinje“, čiji je idejni tvorac Predstavništvo Republike Srpske u Beogradu, jeste da se olakša i unaprijedi život ljudi sa obje strane Drine i otvore mogućnosti za saradnju u oblasti privrede, zdravstva, turizma, kulture i obrazovanja.

Projekat „Podrinje“ biće realizovan na tri nivoa – nacionalnom, regionalnom i lokalnom, a jedan od prvih ciljeva biće pretvaranje Drine u saobraćajni koridor koji će modernom infrastrukturom povezati stanovništvo Srbije i Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare