Proizvođačima mlijeka isporučene junice

0

VIŠEGRAD – Prozvođačima mlijeka iz Višegrada danas su isporučene četiri steone junice u okviru podrške malim proizvođačima koji su na ovaj način obezbijedili od Mljekare “Pađeni” iz Bileće siguran otkup.

Nabavka muznih grla realizuje se putem Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj-IFAD, koji implementira Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske u saradnji sa Jedinicom za koordinaciju poljoprivrednih projekata.

Menadžer poljoprivrednog klastera Sarajevo-Romanija-Podrinje “Srp” Željka Pejović rekla je da je ovoj regiji dodijeljeno 100 visokokvalitetnih grla steonih junica rase austrijskog i češkog simentalca i da su korisnici veoma zadovoljni i grlima i uslovima pod kojim su ih dobili.

Ona je istakla da je Vlada Republike Srpske za ovaj projekat izdvojila 1.000.000 KM, a za ovu regiju 500.000 KM.

“Projekat će značajno uticati na popravljanje rasnog sastava, te na proizvodnju količine mlijeka, a samim tim i na povećanje stočnog fonda”, dodala je Pejovićeva.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za lokalni razvoj, privredu i društvene djelatnosti Ana Bogdanović rekla je da je ova opština potpisala sporazum o sufinansiranju nabavke junica.

“Opština Višegrad je sa mljekarom `Pađeni` iz Bileće započela saradnju 2019. godine i imamo tendenciju stalnog rasta kooperanata, odnosno proizvođača mlijeka”, naglasila je Bogdanovićeva.

Ona je podsjetila da lokalna zajednica pomaže proizvođače mlijeka kroz premiju za svaki proizvedeni litar s ciljem da se poveća broj domaćinstava koja ulaze u otkup sa mljekarom “Pađeni” i na taj način ostvare dodatne prihode za svoje porodice.

Goran Trifković, vlasnik osam muznih grla, jedan je od četiri proizvođača koji su danas dobili junice.

Trifković proizvodi mlijeko u saradnji sa mljekarom “Pađeni”, pa kaže da će mu ova donacija mnogo pomoći jer planira da poveća obim proizvodnje.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments