Професор Бошко Милосављевић: Виргил Георгиу, предушеван писац, на трагу Достојевског

0

У петак, 24. новембра, у Дому културе на Хан Пијеску одржано је књижевно вече „Откривање једног писца“, професора Бошка Милосављевића.

Професор Милосављевић је публику упознао са животом и дјелом румунског књижевника Виргила Георгиуа.

Представљена су три Виргилова романа а дјело о коме се највише разговарало био је роман „Од 25. часа до вечности“.

У овом роману писац кроз сјећање на свог оца, сеоског свештеника Константина, који је мистериозно нестао са читавом својом парохијом у вихору Другог свјетског рата, маестрално уводи у тајне православља.

„Велико нам је задовољство што смо имали прилику да гостујемо у Дому културе на Хан Пијеску. Драго нам је што овај пут нисмо позвани само због филмског рада него и да разговарамо о Константину Виргилу Георгиу, који је значајно откровење у свијету писане ријечи. То је писац од изузетног ранга и великог значаја“.

У суботу, 25. новембра, публика је имала прилику да погледа два ауторска документарна филма „Учитељ из Дримкола“ и „Сеобе се настављају вечно“, уз разговор са професором Милосављевићем.

„Задовољни смо што смо приказали филм о Анђелку Крстићу, „Колевка“, о гробу Цара Душана и „Сеобе“, о нашим људима у Мађарској. Надамо се да ћемо на прољеће публици на Хан Пијеску представити три филма. То су: филм о Светом Јакову Арсовићу, филм који је везан за Јурија Ракитина, у којем је главни наратор Милош Биковић, а трећи филм нека буде изненађење за публику“.

Бошко Милосављевић је професор књижевности, живи у Београду и ради у
Земунској гимназији, аутор је више документарних филмова.

(www.palelive.com / Дом културе Хан Пијесак)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare