Problemi bespravne sječe šume Srba iz FBiH najčešće neriješeni

0
Počela sa radom kancelarija za pomož oko imovine u FBiH

ISTOČNO SARAJEVO – Kancelarija za pružanje besplatne pravne pomoći u Istočnom Novom Sarajevu upoznata je o mnogim problemima Srba koji imaju nepokretnosti u Federaciji BiH /FBiH/, kao što su bespravna sječa šume, nezakonita uzurpacija imovine, ometanje posjeda, te još nevraćeni vojni i civilni stanovi.

Direktor Republičke uprave za geodetske i imovinskopravne poslove /RUGIPP/ Bosiljka Predragović izjavila je Srni da je ova kancelarija primila i veliki broj prijava bespravne sječe šuma, gdje strankama pokušava da pruži pomoć, upućujući zahtjeve inspekcijskim i policijskim organima, te kantonalnom šumarstvu.

„Nažalost, takvi slučajevi, prema riječima stranaka, u FBiH, pred njihovim nadležnim organima, ostaju neriješeni. Imovina stranaka, koje su se do sada obratile ovoj kancelariji, najčešće se nalazi na području Kantona Sarajevo, ali i na teritoriji cijele FBiH – Bosanska Krupa, Goražde, Zavidovići, Bugojno, Konjic“, istakla je Predragovićeva.

Prema njenim riječima, ova kancelarija pružala je pomoć i pri sastavljanju raznih akata upućenih opštinskim ili sudskim organima – zahtjeva, dopisa, prigovora i molbi, koje su stranke poslije lično dostavljale nadležnim institucijama u vezi sa ostvarivanjem i zaštitom njihovih prava.

Ona je napomenula da je primarni zadatak ove kancelarije praćenje Projekta registracije nepokretnosti u FBiH, te ažurno obavještavanje stranaka o postupku izlaganja nekretnina na njihovim katastarskim opštinama /da bi mogli da aktivno učestvuju u samom procesu/.

„Tu su i poteškoće prilikom zahtjeva za izdavanje istorijata traženih parcela, te gubitka nekih parcela koje su, prema riječima stranaka, u ranijem periodu bile u njihovom vlasništvu, kao i žalbe na diskriminatorski pristup pojedinih nadležnih institucija i opstruisanje pristupa osnovnim informacijama u vezi sa njihovom imovinom“, navela je Predragovićeva.

Predragovićeva je napomenula da je saradnja između Odbora za zaštitu prava Srba i kancelarija za stručnu pravnu pomoć izbjeglim i raseljenim licima iz FBiH izuzetna i veoma značajna jer Odbor od lokalnih udruženja dobija informacije sa terena koje prosljeđuje kancelarijama, zbog čega predstavlja sponu kancelarija i udruženja.

Ona je rekla da bi, nakon sastanka koji je RUGIPP organizovao nedavno u Istočnom Sarajevu, trebalo da u Trebinju 21. maja bude održan novi sastanak o zaštiti imovinskih prava izbjeglih i raseljenih lica iz FBiH, u kojem bi učestvovali predstavnici vlada Srbije i Republike Srpske, AP Vojvodine, opština sa srpskom većinom u FBiH, udruženja koja okupljaju Srbe koji su živjeli u FBiH, kao i predstavnici Srpske pravoslavne crkve.

Kancelarija za pružanje besplatne pravne pomoći u Istočnom Novom Sarajevu od početka rada je primila 504 zahtjeva sa različitim problemima imovinskopravne prirode Srba koji posjeduju nepokretnosti na teritoriji Federacije BiH /FBiH/.

U Istočnom Novom Sarajevu Kancelarija za pružanje besplatne pravne pomoći u Projektu registracije nepokretnosti u FBiH formirana je sredinom 2018. godine u okviru područne jedinice RUGIPP-a.

Cilj osnivanja Kancelarije za pružanje pravne pomoći građanima je poučavanje o postupku registracije nekretnina u FBiH, odnosno informisanje o postupku uspostavljanja ili zamjene zemljišnoknjižnih uložaka na teritoriji FBiH, kao i zaštita njihovih imovinskopravnih interesa i evidentiranje eventualne zloupotrebe srpske imovine na teritoriji FBiH.

Zainteresovani više informacija mogu da dobiju putem telefona 057/490-130, mejla /pravnapomoc.istocnosarajevo@rgurs.org/ ili na adresi Ulica Nikole Tesle, broj 60.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare