Pripravnički staž odrađuju tri pripravnika

0

HAN PIJESAK – U opštini Han Pijesak tri pripravnika sa višom i visokom stručnom spremom odrađuju pripravnički staž prema Programu Vlade Republike Srpske “Znanjem do posla”.

Organizator poslova Biroa za zapošljavanje u Han Pijesku Milanka Mitrović rekla je Srni da jedan diplomirani ekonomista odrađuje pripravnički staž u preduzeću “Omorika”, a drugi diplomirani pravnik i jedan ekonomista u preduzeću “King-dong”.

Ona je napomenula da je jedno lice zaposleno iz kategorije demobilisanih i boraca i RVI prema Programu Zavoda za zapošljavljnje Republike Srpske “Zajedno do posla”, a zavod je subvencionisao ovo samozapošljavanje sa 4.000 KM, dok se zapošljavanje kod poslodavca subvencioniše sa 2.000KM.

Prema njenim riječima, administrativna služba opštine podnijela je zahtjev za zapošljavanje pet pripravnika više i visoke stručne spreme.

Mitrovićeva je navela da Zavod za zapošljavanje Srpske finansira 70 odsto neto pripravničke plate za visoku stručnu spremu i 80 odsto obaveznih doprinosa, dok poslodavac finansira 30 odsto neto plate i 20 odsto doprinosa.

Za višu stručnu spremu ovaj zavod finansira 50 odsto neto plate i 60 odsto obaveznih doprinosa, dok poslodavac finansira 50 odsto neto plate i 40 odsto doprinosa. Pripravnički staž za višu stručnu spremu traje dvet, a za visoku 12 mjeseci.

Na evidenciji ovog biroa su 523 nezaposlena, od kojih je 29 sa visokom stručnom spremom sedmi stepen i 18 sa visokom stručnom spremom šesti stepen.

Sa višom stručnom spremom nezaposleno je 11 lica, sa srednjom stručnom spremom 178 lica, 142 nekvalifikovana radnika i 135 polukvalifikovanih.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments