Prioritet – Sanacija korita Željeznice kod mosta „Ratko Močević“

0

ISTOČNA ILIDŽA – Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović izjavio je danas da je sanacija korita rijeke Željeznice u dužini od oko 300 metara kod mosta „Ratko Močević“ prvi prioritet ove lokalne zajednice u saniranju posljedica katastrofalnih poplava koje su proteklih dana pogodile ovaj dio Republike Srpske.

„Kada je riječ o lokalitetu oko mosta `Ratko Močević` na rijeci Željeznici, u razgovoru, sinoć i jutros, sa premijerom Republike Srpske Radovanom Viškovićem i ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Borisom Pašalićem zaključili smo da je ovaj dio korita rijeke neophodno brzo i interventno sanirati“, rekao je Božović novinarima, nakon što je sa Viškovićem obišao najugroženija mjesta u opštini.

Prema riječima Božovića, „Vode Srpske“ dobile su zadatak da korito Željeznice u dužini od oko 300 metara ili više saniraju i urade prema projektu koji već postoji.

On je pojasnio da bi to trebalo da bude tek prva faza sanacije ovog terena nakon poplava.

„Mi već projektujemo donji dio korita Željeznice, od mosta, pa do međuentitetske linije, a neophodno je da pristupimo i sanaciji štete u Ulici Druge sarajevsko-romanijske brigade, kao i na magistralnom putu M-18, ali to je već u nadležnosti `Puteva Republike Srpske`, i taj posao radiće `Romanijaputevi`“, rekao je Božović.

On je dodao da se opština Istočna Ilidža već uključila u sve ove radove zajedno sa privrednim subjektima i njihovom mehanizacijom, pri čemu je već utrošeno oko 100.000 KM ali je, kako je napomenuo, zato spriječena šteta koja bi možda iznosila i nekoliko miliona KM.

Božović je obećao da će svima koji su priskočili u pomoć sa svojim materijalno-tehničkim sredstvima opština isplatiti sve troškove koje su imali u procesu hitne sanacije štete u ovoj lokalnoj zajednici, a određena pomoć očekuje se i od Vlade Republike Srpske.

Višković: Naredne sedmice interventna sredstva za Istočnu Ilidžu

ISTOČNA ILIDŽA – Premijer Republike Srpske Radovan Višković najavio je da će naredne sedmice interventna sredstva biti uplaćena opštini Istočna Ilidža za sanaciju štete izazvane poplavama.

Višković je prilikom obilaska jedne od lokacija kod mosta „Ratko Močević“ na kojoj je rijeka Željeznica pričinila štetu rekao da će interventno rješevati, ali je ukazao na činjenicu da se tu radi o veoma skupoj investiciji, sigurno većoj od milion KM.

„Vlada će obezbijediti ta sredstva“, rekao je Višković i dodao da se već razgovara sa predstavnicima „Voda Srpske“ kao i sa određenim izvođačim sa prostora grada Istočno Sarajevo.

Prema njegovim riječima, čim uslovi dozovole, radiće se. „U radove ulazimo u narednih nekoliko dana i radiće se koliko dozvoli situacija. Ne može se raditi kada je ovoliki vodostaj. Važno je da se počne. Da je neko to radio prije ovog premijera i Vlade, vjerovatno ja danas ne bi ni trebalo da budem ovdje“, rekao je Višković.

On je dodao da su mještani zamolili, budući da su ponovo najavljene padavine, da mašine dođu i pomjere krupno kamenje prema obali kako bi se spriječilo da voda nanosi dalju štetu zemljištu.

Višković se osvrnuo na propali tender uređenja korita rijeke Željeznice, te podsjetio da je još 2014. godine iz kredita EIB-a za saniranje vodoutvrda širom Srpske bila i ova rijeka, ali su određeni ljudi napravili grešku u procedurama, poptisan je ugovor sa izvođačem radova, a nije se sačekao žalbeni rok i to je danas na sudu.

„Čak ti investitori su sugerisali sljedećim da niko ne finansira ovaj projekat dok se ne završi sudski postpuak. Zato ćemo mi iz budžeta Republike obezbijediti sredstva da ovo riješemo ne čekajući taj postupak“, rekao je Višković.

On je naveo da su svi načelnici dobili nalog, ukoliko neko od građana ne može da se vrati u svoj objekat u narednih mjesec, dva, da je Vlada spremna da obezbijedi alterantivni smještaj tim licima, kao i da obezbijedimo hranu.

„Tu smo da našim ljudima pomognemo koliko to u ovom trenutku mogu institucije Srpske“, naglasio je premijer.

Višković je napomenuo da se neće čekati procjena konačne štete jer već u idućoj sedmici ide određen novac prema lokalnim zajednicama, ali je dodao da će opštinske komisije raditi na njenom popisu, kao i da određen dio treba da snose i lokalne zajednice, a ne samo Vlada.

On je ponovio da niko ne može očekivati da šteta bude sto odsto namirena, ali je naglasio da će se svima priteći u pomoć.

Višković je dodao da su nadležni iz „Puteva Republike Srpske“ obišli kritična mjesta na magistralnom putu od Sarajeva prema Trnovu i Foči, te da će sa mašinama krenuti u sanaciju kritične tačke prema Kijevu samo dok sutra završe određene radove u Podgrabu kako bi put prema Jahorini bio u funkciji.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare