Prikazan film “Krtica” Alehandra Hodorovskog

0

Projekcijom filma “Krtica” na Palama je večeras otvorena trodnevna manifestacija “Filmoteka” posvećena čileansko-francuskom režiseru Alehandru Hodorovskom.

Filmski arhivista Kinoteke Boris Čvoro rekao je novinarima da su na programu tri ostvarenja Hodorovskog, koji u filmu “Krtica”, osim što potpisuje scenario, režiju i muziku, igra i glavnu ulogu.

“Film je snimljen u Meksiku i govori o revolverašu koji kreće u obračun sa drugim najjačim revolverašima, ali Hodorovski od toga pravi alegoriju o čovjekovoj potrazi za prosvjetljenjem”, istakao je Čvoro.

On je dodao da će sutra biti prikazan film “Sveta planina” iz 1973. godine, a riječ je o nadrealističkoj epopeji o potrazi za besmrtnošću.

Čvoro je naveo da će program posvećen Hodorovskom biti završen u srijedu, 27. februara, projekcijom filma “Sveta krv”, te da će time biti zaokružena neformalna trilogija koju čine ova tri filma jedinstvene tematike – o prosvjetljenju i spasenju, mističnom smislu svih religija.

Direktor Kinoteka Republike Srpske Snježan Lalović rekao je da ova ustanova ima zadatak da populariše sedmu umjetnost i da sakuplja i čuva filmsku građu.

On ističe da “Filmoteku”, koju redovno održavaju na Palama, planiraju da organizuju i u drugim mjestima u Republici Srpskoj, posebno u onim gdje ima malo dešavanja iz oblasti kulture.

Alehandro Hodorovski /90/ je priznati čileanski pjesnik, književnik, filozof, filmski i pozorišni režiser i scenarista modernog stripa, a od rane mladosti su ga zanimali umjetnost, misticizam, religija i spiritualnost.

“Filmoteka” se održava u amfiteatru Ekonomskog fakulteta sa Pala s početkom u 19.00 časova, a ulaz je besplatan.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments