U aprilu snimanje filma o Goraždanskoj štampariji

0

U aprilu bi trebalo da počne snimanje igrano dokumentarnog filma kojim će biti obilježeno 500 godina od osnivanja Goraždanske štamparije, najavio je direktor Kinoteke Republike Srpske Snježan Lalović.

„Mi treba da budemo nosioci rada na igranom dokumentarnom filmu koji govori o tom velikom jubileju značajnom za razvoj pismenosti srpskog naroda na ovom području. Urađen je scenario, a u aprilu bismo trebali početi snimanje“, izjavio je Lalović.

On je novinarima na Palama rekao da će film biti sniman u Veneciji, Rumuniji, Mileševu, Beogradu, Novom Sadu, Novom Goraždu, odnosno u Sopotnici gdje je sve počelo prije 500 godina kada su braća LJubović počeli da štampaju prve knjige.

Goraždanska štamparija bila je jedna od najranijih štamparija među Srbima i prva na teritoriji današnje BiH.

Osnovao je istaknuti trgovac iz Goražda Božidar LJubavić u Veneciji 1519. godine, ali je ubrzo premještena u pravoslavnu crkvu Svetog Geogrija u selu Sopotnica blizu Goražda. Štampariju je vodio Božidarov sin Teodor, jeromonah iz manastira Mileševa.

Goraždanska štamparija je radila do 1523. godine i štampala je tri knjige „Liturgiju“, „Psaltir sa posledovanjem“ i „Molitvenik“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare