Prikupljene 22 doze krvi

0

Na Filozofskom fakultetu na Palama u ponedjeljak je organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi u kojoj su prikupljene 22 doze ove dragocjene tečnosti.

U akciju, koju su organizovali studenti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevo zajedno sa Opštinskom organizacijom Crvenog krsta, u saradnji sa Odjeljenjem za transfuziju krvi bolnice u Istočnom Sarajevu, odazvalo se 40 lica.

Student Filozofskog fakulteta Rade Sekulić rekao je novinarima da su pokrenuli ovu akciju kako bi postakli studente da svojim humanim djelovanjem spasu nekome život.

Šef Službe za transfuziju Jelena Stojanović Lukić kaže da su ovakve akcije veoma značajne, pogotovo u zimskom periodu.

“Sve službe su povezane tako da gdje god se pojavi veća potreba, krv se šalje u te centre. Pacijenti širom Republike Srpske biće obezbijeđeni i ovom akcijom”, istakla je Lukićeva i dodala da se krv u ovoj bolnici može dati radnim danom od 7.30 do 14.30 časova.

Sekretar Opštinske organizacije Crvenog krsta Pale Jelena Petrović navela je da je riječ o prvoj akciji u ovoj godini koja je organizovana na inicijativu studenata Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

“Većina prijavljenih dala je krv prvi put. Ovo je lijep primjer mladih koji misle na humanost, na prioritete u našem društvu jer je ovih dana bilo velikih potreba za krvnom grupom `A`”, rekla je Petrovićeva i naglasila da se ne smije doći u situaciju da pacijent čeka krv i da zato rade pod sloganom “Krv čeka pacijenta”.

Ona je istakla da je zadatak Crvenog krsta da podrži ovakve akcije obezbjeđivanjem obroka i organizovanjem predavanja o značaju dobrovoljnog davalaštva krvi, te je pohvalila saradnju sa fakultetima i najavila da će uskoro organizovati akciju dobrovoljnog davanja krvi i na Pravnom fakultetu na Palama.

Teodor Savić, koji deveti put daje krv, naglašava da su ovakve akcije veoma značajne jer mogu spasiti nečiji život.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments