Prikazan dokumentarni film „Vi idite, ja neću“

0

VIŠEGRAD – U bioskopu „Doli Bel“ u Andrićgradu večeras je prikazan dokumentarni film režisera Hadži-Aleksandra Đurovića „Vi idite, ja neću“, zasnovanog na knjizi „LJetopis novog kosovskog raspeća“ čiji je autor NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.
Đurović kaže da mu je velika čast što mu je mitropolit Amfilohije ukazao povjerenje da snimi film po ovoj knjizi.

„Cilj ovog filma jeste da se ispriča istina o kosovskom stradanju Srba, kao i njihovog verskog i kulturnog nasleđa“, kaže Đurović.

On napominje da je film govori o stradanju srpskog naroda – od Kosovskog boja do danas, sa posebnim osvrtom na godine 1999. i 2004, kao i na porodičnu dramu nestalog Miloša Ćirkovića.

Đurović ističe da je pouka filma da nikada ne zaboravimo kosovski zavjet jer nas je on čuvao kroz istoriju i može da nas sačuva u budućnosti.

„Kroz rad na filmu, koji je trajao oko devet meseci, proživeo sam samo delić patnje i stradanja, ali i vaskrsnuća našeg naroda i njegove vere. Neverovatna je priča o podvigu jednog čoveka, ali i celog srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve, sa verom i željom da se sačuva sveta zemlja Kosova i Metohije“, kaže Đurović.

On dodaje da je film važan jer žrtve ne smiju biti zaboravljene.

Đakon Savo Trivković kaže da je filmsko platno dovoljno veliko da pokaže stradanje svakog pojedinca, a tematika ovog filma jeste stradanje srpskog naroda.

„Ovaj film treba da nas podstakne, da nas sjedini da budemo u ljubavi i u bratskoj slozi, da budemo što bliže stradajućem narodu. Ova projekcija je veliki dar i Višegradu i Andrićgradu jer promoviše i podstiče ljude da se probude iz svoje učmalosti i pogledaju svijet realnim očima“, ističe Trivković.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare