Prije 20 godina u Palama osnovan Crveni Krst Republike Srpske

0

Crveni krst Republike Srpske na današnji dan 23. juna 2012. godine proslavlja 20. rođendan. Na ovaj dan, prije 20 godina, u vrijeme kad je bjesnio rat na ovim prostorima, i kad je na hiljade raseljenih i ugroženih lica trebalo tuđu pomoć, na Palama je osnovan Crveni krst Republike Srpske.

U teškim ratnim nedaćama stanovništvu je bila potrebna pomoć svake vrste, pa se Crveni krst angažovao na pružanju humanitarne pomoći  izbjeglom i raseljenom stanopvništvu, prenošenju porodičnih poruka i spajanju porodica. U vremenu od 1992. do 1995. godine zbrinuto je više od pola miliona izbjeglica, dok je uz pomoć međunarodnih donatora obezbjeđena humanitarna pomoć za više od pola miliona socijalno ugroženih stanovnika Srpske. Zahvaljujući donacijama Jugoslovenskog Crvenog krsta, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, nacionalnih društava i donatora stizala je humanitarna pomoć u hrani, lijekovima, sanitetskom materijalu, odjeći i higijenskim artiklima.

Nakon rata, Crveni krst Republike Srpske je nastavio da se razvija i da obavlja aktivnosti prilagođene poslijeratnom društvu. Prioritet je bio saniranje posljedica rata, povezivanje razdvojenih porodica i traženje nestalih, organizovanje narodnih kuhinja, upozoravanje na opasnost od mina, jačanje međunarodne saradnje, rad sa mladima i mnoge druge.

Danas, 20. godina od nastanka, Crveni krst Republike Srpske je savremena humanitarna organizacija koja obavlja svoje zadatke u skladu sa Statutom i Zakonom o položaju i ovlašćenjima CKRS i pomaže državnim organima u zdravstvenoj i humanitarnoj oblasti. Sastavni je dio Društva Crvenog krsta/križa BiH, koje je od 2001. godine međunarodno priznato nacionalno društvo Crvenog krsta u BiH.

U sastavu CKRS djeluje 61 opštinska i dvije gradske organizacije Crvenog krsta. Sa 149 profesionalno zaposlenih, više od 14.000 volontera i približno 30.000 članova, Crveni krst danas realizuje brojne aktivnosti koje su vođene osnovnim principima Crvenog krsta.

Danas će na Jahorini, na platou Poljice, kod Hotela Rajska dolina, s početkom u 12 sati, Crveni krst Republike Srpske organizovati druženje dobrovoljnih davalaca krvi Republike Srpske. Biće ovo prilika da Crveni krst proslavi rođendan sa najhumanijim ljudima u našem društvu, što nam je posebna čast – stoji u saopštenju Crvenog krsta Republike Srpske.

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare