Premijerno prikazan film „Pepe – jedan uzvišen život“

0

ANDRIĆGRAD – U multiplekstu „Doli Bel“ u Andrićgradu premijerno je prikazan dokumentarni film proslavljenog reditelja Emira Kusturice „Pepe – jedan uzvišen život“ u kojem je prikazan posljednji dan vladavine slavnog urugvajskog predsjednika Hosea Muhike.
Uoči projekcije, koja je održana sinoć, Kusturica je rekao da je ovaj film bio po svemu neophodan.

„Rađen je u vremenu opozitnom od onoga o čemu ovaj film govori. Da bi se razumio život Muhike, mora se razumjeti i istorija filozofije. Muhika je predstavnik stoicizma, iščezlog pogleda na život. Sve novozavjetne ideje o zlatnom teletu i imanju buknule su, jer se danas sve svodi na imanje milijarde“, istakao je proslavljeni reditelj.

On je naglasio da je vrijeme na koje se poziva Muhika – vrijeme u kom se sve moglo nositi sa sobom.

„Najveće utočište za njega je razumijevanje prirode kao personifikacije Boga. Pepe je u mladosti pljačkao banke, otimao od bogataša da bi poslije 13 godina živio kao stoik. Na pitanje da li vjeruje u Boga, Muhika je rekao: ‘Nisam daleko'“, dodao je Kusturica.

On je naglasio da su moral i sreća, prema mišljenju Muhike, direktno vezani, što je osobina onih koji izumiru.

Publika je burnim aplauzom pozdravila ovo ostvarenje proslavljenog svjetskog reditelja.

Film je prikazan prošle godine na filmskom festivalu u Veneciji van takmičarske konkurencije, gdje je pobrao izuzetno pozitivne kritike, a predstavljen je i gostima i učesnicima ovogodišnjeg „Kustendorfa“ na Mećavniku.

Pepe Muhika je čovjek čiji su život obilježile mnoge veoma uzbudljive faze – borio se oružjem protiv vojne hunte za oslobođenje, ležao u zatvoru 13 godina i na kraju postao predsjednik Urugvaja.

Titulu „najsiromašnijeg predsjednika“ na svijetu, dobio je jer je od svoje plate, koja je iznosila 12.500 dolara, za sebe zadržavao 1.250 dolara, a sve ostalo /90 odsto/ davao je u dobrotvorne svrhe, za izgradnju stanova za siromašne.

Sam se vozio na posao u svojoj popularnoj „bubi“ iz 1986. za koju mu je jedan saudijski šeik ponudio čak milion dolara. Ponudu je odbio, navodeći da bi to uvrijedilo njegove prijatelje koji su mu pomogli da je kupi.

Pepe Muhika je odbio i da se useli u luksuznu predsjedničku rezidenciju, već je funkciju predsjednika Urugvaja nastavio da obavlja iz svog doma u blizini Montevidea.

Muhika je dva puta uzastopno bio predsjednik, smanjio je nezaposlenost za 47 odsto i povećao bruto društveni proizvod. Urugvaj je doveo na poziciju zemlje sa najmanjom stopom korupcije u Južnoj Americi i znatno je smanjio nivo siromaštva.

Muhika, bivši ljevičarski gerilac, koji je bio na mjestu predsjednika od 2010. do 2015. godine ima reputaciju čovjeka iz naroda.

Bio je lider gerilskog pokreta Tupamaros koji je pljačkao, vršio političke otmice i bombaške napade protiv Vlade sedamdesetih godina prošlog vijeka.

Ranjavan je šest puta, mučen i držan u samici na dnu bunara. Oslobođen je amnestijom nakon vojne diktature Urugvaja koja je trajala od 1973. do 1985. godine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare