Predstavljeni romani Saše Kneževića

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo večeras su promovisani romani „U sjećanju na zaborav“ i „Otkud pamet onom ko je nema“ književnika Saše Kneževića i profesora književnosti na Filozofskom fakultetu u Palama.
„Većina čitalačke publike su posvećeni čitaoci, a i oni koji to nisu različito su reagovali na romane. Zajednički je da čitaoci reaguju emotivno, što je jedna od najvažnijih stvari svake umjetnosti da ljude ganete, odnosno da vas djelo pogodi, a tek kasnije je važan estetski efekat. To dolazi od toga koliko je bio pisac iskren“, istakao je Knežević.

On je rekao da trenutno ne priprema nova književna djela, ali da mnogo tema, ipak, čeka na realizaciju.

O knjigama su govorili i promotori Željka Pržulj i Mirjana Lukić koja je predstavila roman „Otkud pamet onom ko je nema“, objavljenom u izdanju Matične biblioteke 2013 godine.

„Kulturni prostor obje knjige jeste makro plan grada Sarajeva šezdesetih godina minulog vijeka. Na pozornici se smjenjuju različiti pojedinci u vjerskom, nacionalnom i kulturološkom smislu. Autor suočava građansku kulturu koja je analogna nekadašnjoj jugoslovenskoj zajednici sa seoskom kulturom koja je portretisana u mnogobnoj porodici glavnog protagoniste. Sukobi junaka kulminiraju i obično se tragično završavaju“, navela je Lukićeva.

Knežević je i autor naučne studije „Višnjićev pjesnički spomenik revoluciji“, drame „Kad oblaci jedu ljude“ i romana „Jadni moj Marko“.

Za roman „Sjećanje na zaborav“ Knežević je dobio treću nagradu na konkursu „Zlatna sova“ Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare