Predstavljene prednosti klastera

0

ISTOČNO SARAJEVO – Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske organizovalo je danas u Istočnom Sarajevu radionicu o formiranju klastera za Sarajevsko-romanijsku regiju i predstavljanje biznis-plana poslovnog lidera „Agros“ Rogatica.

Menadžer „Projekta konkurentnosti u ruralnim područjima“ Dragan Vučković izjavio je novinarima da je ovo treća radionica na kojoj se definišu ciljevi klastera i šta je sve potrebno za njihovo osnivanje, a da bi sljedeći susret trebalo da bude osnivačka skupština klastera.

„Mi smo na nekoliko radionica sa proizvođačima i sa predstavnicima otkupljivača definisali koje su to kulture koje imaju prednost na Sarajevsko- romanijskoj regiji i na kojima treba raditi da bi se bolje plasirale, te imale bolju zastupljenost i veću promociju“, rekao je Vučković.

Predstavnik opštine Rogatica Snežana Kanostrevac Cvijetić navela je da je Rogatica po proizvodnji krompira poznata u široj regiji, te da se nada da će ovaj projekat doprinijeti unapređenju proizvodnje i izvoza.

Cvijetićeva je rekla da bi trebalo da komisija danas odobri biznis-plan „Agrosa“, nakon čega bi trebalo da ide na odobravanje u projekat Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede /IFAD/, koji je ujedno i donator.

Prema njenim riječima, projekat je zamišljen tako da se finansira iz budžeta opštine Rogatica, a da sufinansijeri budu proizvođači krompira.

„Predviđeno je da ove godine imamo 60 korisnika koji bi zasijali krompir na 0,6 hetara površine“, dodala je Cvijetićeva.

Predsjednik Udruženja „Romanijski skorup kajmak“ Nada Maksimović rekla je da će im osnivanje klastera olakšati izlazak na tržište, dodavši da je cilj udruženja početi sa prodajom na veliko, pri čemu bi se njihovi proizvodi mogli kupiti u prodavnici.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske organizator je radionice „Projekat konkurentnosti u ruralnim područjima“, čiji je cilj podrška malim poljoprivrednim proizvođačima koji nisu obuhvaćeni redovnom mjerom podsticaja.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare