Predstavljena Srpska književna zadruga Podgorica

0

VIŠEGRAD – U Andrićgradu je večeras, u okviru programa Drugog sajma knjiga, predstavljena Srpska književna zadruga Podgorica o kojoj su, osim njenih predstavnika, govorili književnici i novinari.U umjetničkom programu nastupili su solisti u izvođenju etno-pjesama i guslari iz Crne Gore.

Predsjednik Književne zadruge Srpskog narodnog vijeća Crne Gore Momčilo Vuksanović rekao je su došli da se predstave izdavačkom djelatnošću i da kažu da srpski duh u Crnoj Gori nije zamro, kako mnogi misle, i da postoji ogroman potencijal koji će vratiti Crnoj Gori ono što je bila, a to je da bude srpska država.

„Književna zadruga baštini srpski jezik i ćirilično pismo i osnovani su da bi čuvali srpski identitet u Crnoj Gori“, istakao je Vuksanović.

Predsjednik Udruženja novinara Crne Gore Novica Đurić rekao je da predstavljaju Književnu zadrugu Srpskog narodnog vijeća iz Podgorice, koja je zajedno sa Udruženjem književnika Crne Gore u proteklih deset godina objavila više od 250 knjiga na srpskom jeziku ćirilicom.

„To je jedini izdavač koji na srpskom jeziku, ćirilicom štampa knjige. Književna zadruga je najznačajniji spomenik u srpskoj Crnoj Gori i samo takvu, svoju kulturu možemo odbraniti dobrim djelima i dobrim riječima, a odreći se uzaludnih priča“, istakao je Đurić.

On je dodao da Sajam knjiga u Andrićgradu predstavlja kulturni događaj u centru, gdje se stvaraju kulturne veze.

„Uvijek se vjerovalo kako mudri ljudi umiju da darivaju svoj narod, a jedan od tih dobara je i knjiga. Ona je svjedočila o Hristu, a Sajam svjedoči o nama i oni koji dođu znaće o nama, zahvaljujući predivnom zdanju Emira Kusturice“, rekao je Đurić.

Glavni urednik Književne zadruge Srpskog narodnog vijeća Crne Gore Budimir Dubak rekao je da se ćirilica može očuvati u Crnoj Gori i da drugo pismo nikad nije postojalo, a tako će biti i u buduće, jer sve što je napisano u Crnoj Gori napisano je ćirilicom kroz vijekove.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare