Представљена књига „Загледана у стијену“

0

ХАН ПИЈЕСАК – У Народној библиотеци „Бранко Чучак“ на Хан Пијеску представљена је књига „Загледана у стијену“ аутора Неде Гудељ, посвећена игуманији манастира Дужи код Требиња, мати Теодори, али и духовном узрастању аутора.

Гудељова је изјавила за Срну да се синоћ осјећала предивно у препуној читаоници библиотеке уз позитивну енегију током промоције и пјесме двије д‌јевојчице.

Она је навела да је пуна дивних утисака са представљања књиге у свим мјестима од Чајнича до Хан Пијеска.

Гудељова је нагласила да свака од четрдесетак прича, у три дијела романа, носи у себи поуку и поруку, јер је при писању мислила на своје ученике којима предаје вјеронауку и са којима често прича о животу и искушењима са којима се срећу.

„Човјек сазријева физички, психички и интелектуално, али од тог духовног сазријевања зависи како ће се суочити са потешкоћама које неминовно долазе у животу. Књига управо говори о томе како да се суочимо са одређеним потешкоћама и како да лакше прођемо кроз живот“, навела је Гудељова.

Неда Гудељ је професор физичког васпитања и дипломирани мастер теолог и данас професор Православне вјеронауке у Гимназији „Јован Дучић“ у Требињу, а како је радила као учитељ пливања, кошаркашки тренер и преводилац била је у прилици да прати животно сазријевање младих.

Директор Народне библиотеке „Бранко Чучак“ Озренка Ђурић рекла је Срни да је књижевно вече са Гудељовом било посебно, те да су га додатно уљепшале сестре Анђела и Данијела Батинић, духовним пјесмама Данице Црногорчевић.

Она је истакла да је првобитна намјера Гудељове била да ослика животни пут игуманије манастира Дужи, посвећог Покрову Пресвете Богородице, али да је пишући схватила да, уствари, описује, не само живот мати Теодоре, него и свој, те да кроз своје сумње, дилеме, падове и успоне описује своје дугогодушње сазријевање поред ове монахиње.

Радуловићева је нагласила да је овај роман и дневник и животопис и путопис, као и књига о вјери и духовности.

Она је додала да је Народна библиотека „Бранко Чучак“ од јуче богатија за 16 књига стручне литературе из области педагогије, које су овој установи поклонили доктор Ивана Ђерић и Институт за педагошка истраживања из Београда, гд‌је је запослена.

Радуловићева је захвалила донаторима, те истакла да запослене у овој установи посебно радује што је донација стигла од Ђерићеве, познатог и призатог истраживача на више пројеката Института за педагошка истраживања.

Она је подсјетила да је Ђерићева учесник на више међународних и националних пројеката, предавач на мастер студијама на Природно-математичком факултету Универзитета у Крагујевцу и члан Педагошког друштва Србије.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare