Predstavljen stvaralački opus Branka Brđanina Bajovića

0

HAN PIJESAK – U Narodnoj biblioteci „Branko Čučak“ na Han Pijesku predstavljen je bogat stvaralački opus profesora Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Branka Brđanina Bajovića, koji piše poeziju, prozu i drame, autor je naučnih studija, brojnih stručnih i naučnih radova iz oblasti drame, pozorišta i književnosti.

Direktor Biblioteke Ozrenka Đurić Radulović rekla je Srni da je sinoć na književnoj večeri, predstavljajući Bajovićev književni portret konstatovala da njegov stvaralački opus prelazi broj od 219 bibliotečkih jedinica.

„Profesor Bajović je svoj književni portret upotpunio nizom duhovitih opaski, anegdota, kratkih priča o nastanku pojedinih svojih djela, sjećanja na druge umjetnike, svoje saradnike, prijatelje, istovremeno odslikavši društveno-istorijske, političke i kulturne prilike u kojima je djelovao“, istakla je Radulovićeva.

Ona je navela da veliki odziv publike svjedoči o činjenici da stanovnici Han Pijeska pamte Bajovića po njegovim ranijim nastupima u okviru manifestacije „Čučkovi književni susreti“ i cijene njegovo stvaralaštvo.

Radulovićeva je istakla Bajovićeve zasluge u osnivanju ove književne manifestacije, kao i veliku pomoć i podršku koju je pružio Biblioteci u izdavanju „Djela Branka Čučka“.

Ona je izrazila zahvalnost profesoru što je, uprkos narušenom zdravlju, prihvatio poziv za gostovanje na Han Pijesku, na radost čitalaca u ovom mjestu gdje biblioteka postoji već 99 godina.

Profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Branko Brđanin Bajović piše poeziju, prozu, drame, studije, publicistiku, eseje i kritiku. On je i dramaturg Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Član je Udruženja književnika Srpske, Udruženja književnika Srbije, Dramskih umjetnika Republike Srpske i Udruženja filmskih umetnika Srbije kao scenarista i dobitnik je mnogo nagrada za književno, dramsko i radiofonsko stvaralaštvo.

Bajovićeva djela su prevođena na ruski, makedonski, rumunski, engleski i bugarski jezik.

Ove godine, manifestacija „Čučkovi književni susreti“ biće organizovana 14. put kada to epidemiološka situacija omogući.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare