Представљен роман „Змијска времена“

0

ХАН ПИЈЕСАК – У Народној библиотеци „Бранко Чучак“ на Хан Пијеску вечерас је представљен роман „Змијска времена“ књижевника Аћима Тодоровића из Власенице који, према мишљену рецензената, представља значајан допринос српској прози.

Аутор је рекао да је ово социолошки, духовни, али и судбински роман, израстао из епских мотива, али није епски и написан је нешто другачијим стилом него његова два претходна романа.

Тодоровић је рекао Срни да је роман настао по стварним ликовима на овим просторима који су повезани догађајима у минулом рату у Републици Српској, Федерацији БиХ и на Косову и Метохији.

Према његовим ријечима, радња је веома интересантна, испреплетена необичним судбинама неколико људи чији су животи у ратним дешавањима добили потпуни заокрет.

Тодоровић је нагласио да је основна порука романа да и у тешким, змијским временима треба остати човјек.

Рецензент романа Момчило Голијанин из Невесиња рекао је да је Тодоровић пјесник, приповједач и романсијер, те да није ни чудо што је његов роман између поезије и прозе, што је изузетно богат прелијепим описима и што је истовремнео дубоко ушао у душу и психу својих јунака.

Пјесник из Власенице Миланко Милован Лелек каже да је аутор радњу романа водио лако, једноставно, али инспиративно, мудро и сликовито, улазећи у душу и психу својих јунака, у њихове трауме и проблеме.

Дејан Спасојевић, директор „АСогласа“ из Зворника који је издавач овог романа, рекао је да су „Змијска времена“ историјски и психолошки роман у коме се говори о односу народа на овим просторима у минулом грађанском рату и тајним нитима које повезују судбине појединаца на овим просторима.

Аћим Тодоровић је раније објавио романе „Људи вучије крви“ и „Јаук гробне тишине“, аутор је Монографије „Родослов братства Тодоровића из Жеравица“, Огледа „Насушно слово“ и шест збирки поезије.

Добитник је више признања и награда за књижевно стваралаштво у Републици Српској, Србији, Словенији и Италији.

Потпредсједник је Удружења књижевника Републике Српске, предсједник Књижевног клуба „Луча“ и оснивач међународних „Лучиних књижевних сусрета“.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare