Predstavljen roman Saše Kneževića „U sjećanju na zaborav“

0

VIŠEGRAD – U Andrićevom institutu u Andrićgradu predstavljen je roman Saše Kneževića „U sjećanju na zaborav“ i knjiga Maje Radonić „Stub sećanja srpske kulture“.
Profesor Filološkog fakulteta u Banjaluci Sanja Macura rekla je da je roman „U sjećanju na zaborav“, koji je objavljen u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva u Istočnom Sarajevu, dobio treću nagradu na konkursu „Zlatna sova“, koja je najprestižnija književna nagrada na teritoriji Republike Srpske.

„Roman posjeduje izuzetne kvalitete kakve ova nagrada zaslužuje. Tematski je baziran na priči o prijeratnom, ratnom i poratnom životu u Sarajevu i na svemu što je taj grad izgubio izgubivši veliki broj svojih stanovnika, te na svemu što ti stanovnici jesu ili nisu izgubili izašavši iz jednog kruga u kojem su postali nepoželjni“, ističe Macura.

Ona kaže da se okvir romana proteže na prostor koji obuhvata Evropu, Kanadu, SAD i da prati sudbinu ljudi koji su, zbog tuđih činjenja, ostali bez osjećaja vlastitog identiteta.

„Knjiga daje pesimističnu sliku svega što smo ponijeli sa sobom i što možemo da pružimo, odnosno postavlja pitanje da li smo mi obogaljeni ili je obogaljen grad iz kojeg smo izašli“, kaže Macura.

Maja Radonić, autor knjige „Stub sećanja srpske kulture“ u esejima Miodraga Pavlovića, rekla je da je ovo njena doktorska disertacija, objavljena na Filološkom fakultetu u Beogradu.

„Reč je o esejistici naših najvećih pesnika dvadesetog veka, Miodraga Pavlovića, pesnika moderniste koji je stvorio i esejističko delo po obimu i po značaju jednako veliko i bitno za našu književnost i kulturu“, rekla je Radonićeva.

Profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Jovan Delić rekao je da je Maja Radonić prihvatila veoma ozbiljan posao da obradi esejističko djelo naših najboljih, najobuhvatnijih esejista i stilski najpreciznijih, a uz to čovjeka koji je uspostavio kontinuitet pokidan u srpskoj poeziji.

„Riječ je o modernom pjesniku koji je uz to bio pjesnik prevratnik zajedno sa Vaskom Popom i kada to imamo u vidu, onda se tek vidi koliki je taj opus i koliki je posao pred sobom imala Maja Radonić“, ističe Delić.

On dodaje da je Radonićeva na oko 500 strana teksta opisala sve što je Miodrag Pavlović uradio u esejistici, a tome je dodala i njegove poglede na slikarstvo i na taj način obuhvatila Pavlovićevu težnju za cjelinom.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare