Predstavljen roman LJiljane Habjanović Đurović

0

VIŠEGRAD – Roman LJiljane Habjanović Đurović „Sjaj u oku zvezde“ predstavljen je večeras u Andrićgradu.„To je priča o snazi vere, stvaralaštvu i žrtvi, o darovima Duha svetoga i o ženama koje su menjale istoriju vizantijskog carstva i istoriju hrišćanstva“, rekla je Đurovićeva o svom 11. romanu.
Ona je istakla da je osnovna poruka ovog, ali i mnogih drugih njenih djela, da su u najznačajnijim događajima iz istorije pravoslavlja veoma važnu, a ponekad i presudnu ulogu imale žene.

„Druga poruka romana je da su pobjede božijih protivnika kratke i prolazne, a božije pobjede vječne“, naglasila je autorka.

Radnja romana smještena je u osmi i deveti vijek u vizantijski grad Kostantinopolj, gdje dvije carice i jedna slikarka ikona učestvuju u borbi protiv ikonoborstva.

Carice Irina i Teodora, koje su junakinje romana, ali i istorijske ličnosti, uspjele su da se izbore da se ikoni vrati mjesto koje joj pripada.

LJiljana Habjanović Đurović odlikovana je 2007. godine Ordenom Svetog Save na prijedlog patrijarha Pavla za svoj književni rad.

Predstavljanje romana „Sjaj u oku zvezde“ organizovala je knjižara „Ili, ili“ u sali bioskopa Andrićgrada.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare