Predstavljen roman jeromonaha Serafima Gligića

0

VIŠEGRAD – U Višegradu je večeras predstavljen roman „Makarije“ jeromonaha Serafima Gligića, sabrata manastira Svetog Nikole u višegradskom selu Dobrunska Rijeka.Jeromonah Serafim, kome je ovo četvrti roman, naglasio je da knjiga govori o tome kako treba čuvati pravoslavnu vjeru i srpski jezik.

„Sve što sam kroz monaški život uspio da saznam od ljudi pametnijih od mene, kao i iz djela svetih otaca, pokušao sam da na zanimljiv način predstavim čitaocima kroz ovaj roman“, rekao je Gligić.

Profesorka književnnosti u Srednjoj školi „Ivo Andrić“ u Višegradu Danka Mitrović istakla je na promociji da je religija i religioznost u romanu sagledana iz svih uglova.

„Najveća vrijednost ovog romana leži u likovima, budući da pisac ne želi nijednog da favorizuje jer je `njegov` ili `nečiji`“, rekla je Mitrovićeva i dodala da „autor govori i o plemenitim vjernicima, ali i o lukavim i prevrtljivim nevjernicima – svima kao božijim ljudima“.

Roman „Makarije“ objavila je Izdavačka kuća „Dabar“ iz Dobruna kod Višegrada i Srpsko sokolsko društvo „Soko“ iz ovog mjesta.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare