Predstavljen film „Kosovo – momenat u civilizaciji“

1

U Kulturnom centru na Palama predstavljen je film „Kosovo – momenat u civilizaciji“ režisera Borisa Malagurskog, koji govorio o Unesko baštini Srbije na Kosovu i Metohiji i pokazuje koliko je ona ugrožena.

„Pokazali smo da je ta baština izuzetno ugrožena, ali i da ona ne pripada samo srpskom, već i civilizacijskom nasleđu, odnosno celom svetu“, istakao je Malagurski.

On je novinarima rekao da treba sačuvati sve ono što je srpski narod kroz svoje djelovanje podario svjetskoj civilizaciji, a što su u velikoj mjeri ugrozili albanski ekstremisti koji su uništavali te crkve i manastire na Kosovu i Metohiji.

Malagurski je naglasio da je od 1999. godine do danas na Kosovu i Metohiji uništeno više od 150 crkava i manastira i dodao da treba povući paralelu između uništavanja na Kosovu i Metohiji i na Bliskom Istoku, prije svega u Siriji i Iraku koje provodi „Islamska država“.

On je istakao da je film snimljen na engleskom jeziku s ciljem da se otvore oči svijetu i da shvate šta se tamo dešava, a govorio o djetinjstvu novinara Stefana Popovića provedenom na Kosovu i Metohiji.

Malagurski kaže da je ovo četvro predstaljanje filma u svijetu, a drugu u Republici Srpskoj i naglasio da će nastaviti sa promocijom fima širom regiona.

Zamjenik gradonačelnika Grada Istočno Sarajevo Danko Vučetić rekao je da ovaj film predstavlja jedan vid borbe za istinu o dešavanjima u proteklom periodu na Kosovu, istini o uništavanju srpskih svetinja poslije NATO bombardovanja.

„Zahvaljujemo se na naporu režiseru Malagurskom što je napravio ovaj film, te da na ovaj način istina o stradanju srpskih svetinja izađe na svjetsku scenu“, kaže Vučetić.

On je dodao da Grad Istočno Sarajevo podržava ovakve i slične aktivnosti, te da će ih podržavati i u budućnosti, kao i svaki vidi podrške Srpskom narodu na prostorima u Srpskoj i srpskog naroda u matici Srbiji.

Fim je dobio podršku Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Turističke organizacije Beograda, Srpske pravoslavne crkve i Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
1 Komentar
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Svaka čast i veliko hvala mladom režiseru na iskazanom trudu i preglaštvu na dokumentanom filmu o stradanju Srpskih svetinja i uništavanju tragova postojanja Srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Činjenica je sa smo mi Srbi sa ovih prostora manje više kroz medije i lično informisani o uništavanju naše civilizacije na očigled tzv. demokratskog Zapada. Film bi trebalo distriburirati onima koji imaju „oči a ne vide, imaju uši a nečuju“ o stradanju Srpskog naroda i njegove nacionalne i kulturne baštine. Prije svega mislim na komšiluk iz Evrope, pa dalje do Amerike, Kanade i Australije. Da je Bože pomozi vlasti Republike Srpske i Srbije trebalo bi svim raspoloživim sredstvima pomoći da se ovaj projekat promoviše širom planete.