Predstava oduševila publiku

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo publika je uživala u predstavi „Reče mi jedan čo`ek ćeraćemo se još kad budem bio mlađi“, koju režira i u kojoj glumi Petar Božović.
Nakon zvaničnog otvaranja 17. Međunarodnog festivala malih scena i monodrame, posjetioci su mogli da pogledaju predstavu „Kabares kabarei“ pozorišta „Slavija“ iz Beograda, prema tekstu i režiji i u izvođenju Zijaha Sokolovića.

Publika je dužim aplauzom ispratila sa scene Zijaha Sokolovića kada je odgledala predstavu koja govori o dvije institucije – braku i državi. Ovo je kabare u kojem se priča o svemu i svačemu, sitnim stvarima u životu koje nas mogu nasmijati i rasplakati.

Sokolović je rekao da ovu predstavu igra skoro 20 godina bez izmjene teksta.

„Predstava je nastala 1993. godine u Beču u nekom mom novom životu, gdje sam se odricao nekih starih poznatih stvari, a sticao neke nove“, istakao je Sokolović i dodao da se onda okrenuo prema dvije institucije.

Prema njegovim riječima, kada čovjek počinje da živi nekom svojom monotonijom prepusti se braku, vjerujući da će brak kao institucija sama po sebi da donese sreću.

Publika će večeras u 19.00 časova moći da vidi monodramu „10:1“ tekst, režija i igra Tatjana Kecman, a u 20.30 časova predstavu „Krivica“ Narodnog pozorišta Republike Srpske u režiji Nikole Pejakovića, a igraju Nikolina Jelisavac i LJubiša Savanović.

Na festivalu će biti izvedene i predstave „Najposle kraj“, prema tekstu Pitera Turinija, u režiji Blagoja Micevskog i u izvođenju Aleksandra Kopanje, predstavu „Kraljica Smeha“ Scene „Maska“ iz Šapca, i „Ne igraj na Engleze“ Grada teatra Gradiška, prema tekstu Vladimira Đurđevića.

Ustanova kulture „Vuk Karadžić“ iz Beograda izvešće predstavu „Bunar“, u režiji Egona Savina, a igraju Radmila Živković, Jovo Maksić, Nebojša Kundačina i Marijana Ranđelović.

Na 17. Međunarodnom festivalu malih scena i monodrame 2012. biće dodijeljene nagrade za najbolju kamernu predstavu i najbolju monodramu, a biće proglašeni i najbolji glumac i glumica festivala.

Članovi žirija su Milanka Babić, Jovanka Stojčinović-Nikolić i Luka Kecman.

Pokrovitelji Festivala su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, grad Istočno Sarajevo i opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo.

Dodjela nagrada i zatvaranje Festivala planirani su u subotu, 8. decembra, u 20.00 časova.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare