Predragović: Pružićemo stučnu pomoć

0

Direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove /RUGIPP/ Bosiljka Predragović izjavila je danas da će ova institucija dati savjetodavnu i stručnu pomoć u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa u vezi sa zemljištem na Jahorini.

Ona je navela da su predstavnici Geodetske uprave, kao institucije nadležne za rješavanje spornih imovinsko-pravnih odnosa, danas na Jahorini prisustvovali sastanku predstavnika opština Pale i Trnovo i vlasnika parcela, koji je organizovan povodom rješavanja imovinsko-pravnih odnosa.

Predragovićeva je navela da je dogovorena prodaja svojine neposrednom pogodbom koja je moguća samo u pravnim situacijama gdje postoji legalizacija i formiranje građevinske parcele.

Ona dodaje da je izmijenjen Regulacioni plan, pa je ljudima nametnuto da dokupe dodatno zemljište da bi formirali građevinsku parcelu.

Predragovićeva kaže da iz tog razloga zakon omogućava neposrednu pogodbu kojom je na neki način utvrđena cijena zemljišta sa maksimalnim iznosom od 420 KM po metru kvadratnom.

„U svakom drugom slučaju jedinica lokalne samouprave i Republika prodaju svoju imovinu putem licitacije i tada skupštinska odluka može da igra ulogu u smislu od kog iznosa se može krenuti sa licitacijom takvog zemljišta. Naravno da nisu isti slučajevi i u tom pogledu se razlikuje cijena“, rekla je Predragovićeva.

Ona je navela da će Geodetska uprava, na zahtjev vlasnika zemljišta, odnosno jedinice lokalne samouprave i zainteresovih lica, da reorganizuje svoje poslovanje na način da će da prebaci pravnike iz drugih područnih jedinica, jer ih nema dovoljno u područnim jedinicama Pale i Ilidža kako bi mogli da odgovore na zahtjeve u što bržem postupku.

„Svi zahtjevi se rješavaju prema zakonom propisanoj proceduri sa određenim rokovima i to neće moći da se skrati. Držimo se zakona, ali sa većim brojem pravnika i sa većim brojem zahtjeva postupak će iće brže“, objašnjava Predragovićeva.

Ona je navela da je reorganizacija bila na zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i na molbu načelnika zainteresovanih opština, te da sve ostalo zavisi od samih stranaka u postupku i vještaka koji će utvrđivati cijenu, koja neće biti viša od 420 KM.

Predragovićeva ukazuje da su svaka parcela i svaki objekat posebni za sebe, te da će vještaci, u skladu sa zakonom, vještačiti svaku parcelu, kao i da je podneseno oko 100 zahtjeva.

Predstavnici Olimpijskog centra „Jahorina“, opština Pale i Trnovo i zainteresovanih lica, vlasnika parcela i objekata, postigli su danas na Jahorini dogovor u vezi sa dokupom i legalizacijom objekata i rješavanjem parcela kojim raspolažu, pri čemu je utvrđeno da najviša cijena zemljišta ne može preći 420 KM po metru kvadratnom.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare