Potrebno oko 3.000.000 KM za izgradnju Hrama Svetog Save

0

FOČA – Za gradnju hrama Svetog Save u Foči do sada je utrošeno oko 3.000.000 KM, a u odboru za izgradnju smatraju da je najmanje još toliko novca potrebno za unutrašnje uređenje jedne od najvećih pravoslavnih svetinja u BiH.

Gradnja hrama dužine 50 metara, širine 30 i visine 31 metar, počela je 2006, a pokriven je 2012. godine. Hram Svetog Save gradi se prilozima vjernika, te sredstvima iz opštinskog i republičkog budžeta.

Starješina hrama i predsjednik odbora za izgradnju sveštenik Nenad Tupeša kaže da u prethodnoj godini nije bilo značajnijih radova, niti investicija.

„Ono što smo uradili uglavnom se odnosi na postavljanje stolarije u priprati, što je koštalo oko 15.000 KM. Ostala sredstva koja su pristizala poslužila su za otplatu ranijih radova, a urađene su i dvije prilazne staze“, kaže Tupeša.

On je dodao da se odbor za izgradnju hrama prošle godine, zbog poplava, nije obraćao za pomoć Vladi Republike Srpske, a da je opština izdvojila 50.000 KM, koliko je planirala donirati i u ovoj godini.

„Prošle godine nismo tražili sredstva od Vlade Srpske jer bi bilo nehumano tražiti u momentu kada su ljudi, zbog poplava, ostali bez kuća, a za ovu godinu nismo još odlučili, vidjećemo sa nadležnim episkopom. Opština je predvidjela 50.000 KM, a otprilike i Crkva može toliko da prikupi“, naveo je Tupeša.

On je dodao da je, zahvaljujući projektu opštine, od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH dobijeno 10.000 KM, koje su utrošene za kupovinu stolarije na balkonu hrama.

Tupeša navodi da se u uslovima teške ekonomske krize i velike nezaposlenosti ne mogu očekivati veći prilozi vjernika, ali da je za Crkvu svaki prilog dragocjen.

„Nadamo se, ipak, da će ovaj hram, koji je za kratko vrijeme podignut, veoma brzo biti doveden u najbolji red, da će se uraditi pod i podno grijanje, freskopis, ikonostas i ostalo što je neophodno“, istakao je Tupeša.

On je objasnio da metar kvadratni freskopisa košta od 150 do 200 evra, mermera oko 60 evra, a da je samo brod crkve, bez priprate i paraklisa, površine 3.000 metara kvadratnih.

„Smatramo da bi tri miliona maraka mogla da budu dovoljna za podno grijanje, dijelom ikonostas i dijelom freskoslikarstvo“, zaključio je Tupeša.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare