Potreban nacionalni program oporavka

0

ANDRIĆGRAD – Na naučnom skupu o nacionalnoj ekonomiji u uslovima savremene globalizacije, održanom u Andrićgradu, zaključeno je da se bez nacionalnog programa oporavka ne vidi perspektiva izlaska iz krize i zaustavljanja negativnih trendova, rekao je Srni profesor sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu Spasoje Tuševljak.

„Potrebno je da se cijela energija naroda i svih stvaralačkih potencijala pokrene, a naši resursi nisu mali, ni materijalni niti ljudski. To je osnovna strategija za budućnost“, rekao je Tuševljak po završetku dvodnevnog naučnog skupa u organizaciji Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

On je naveo da je jedna od ideja o kojoj se govorilo na skupu, radno nazvana „Borba za ekonomiju izvrsnosti“, gdje se mora raditi da se na malim serijama postigne kvalitet i konkurentnost, što će dovesti do afirmacije određenih specifičnih proizvodnji.

Ekonomski analitičar Nebojša Katić rekao je da, kada stranci preuzimaju sva ključna preduzeća i resurse, i one za koje bi bilo nezamislivo da budu u stranim rukama kao što će biti voda i struja, država gubi svaki ekonomski suverenitet, što je bespovaratan proces.

„Iz ugla male države globalizacija je isto što i kolonizacija, pod uslovom da ta mala država nema kvalitetnu vlast, koja je u stanju da te procese ublaži i da ih kontroliše“, istakao je Katić.

On je dodao da država treba da zadrži energetski sektor, vodni sektor, obradivo zemljište i telekomunikacije.

„Smatram da su to četiri stuba na kojima počiva ekonomski suverenitet države“, zaključio je Katić.

Naučni skup okupio je oko 60 učesnika iz Švajcarske, Engleske i zemalja u okruženju.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare