Potpisati memorandum o saradnji sa Vladom RS

0

ISTOČNO SARAJEVO – U organizaciji Boračke organizacije Sarajevsko-romanijske regije danas je u Istočnom Sarajevu održan protestni skup demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca sa kojeg su zatražili da do 1. septembra bude potpisan memorandum o međusobnoj saradnji Boračke organizacije i Vlade Republike Srpske.

Predsjednik Regionalnog odbora Boračke organizacije Sarajevsko-romanijske regije Željko Lalić rekao je da je 2018. urađen memorandum o saradnji u kojem je sadržano pet osnovnih stvari kojim bi bili rješavani statusni i životni problemi prvenstveno demobilisanih boraca, porodica i djece poginulih boraca i ratnih invalida.

U memorandumu je zatražena reprezentativnost Boračke organizacije, rješavanje statusnih pitanja demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca, uključujući rješavanje problema traženja, ekshumacije i identifikacije 1.600 nestalih boraca.

Zatražena je primjena donesenih zakona, vraćanje ranije odluke koja omogućava borcima da prihvate ili da se odreknu ratnog staža u dvostrukom trajanju prilikom odlaska u penziju, kao i da nezaposleni demobilisani borci uđu u projekciju budžeta i da od 1. januara iduće godine počnu primati mjesečni dodatak u iznosu koji im sleduje i da ih se što više zaposli kroz programe zapošljavanja.

U memorandumu je ukazano i na potrebu stambenog zbrinjavanja prioritetnih kategorija porodica poginulih i ratnih vojnih invalida koji, u nekim lokalnim zajednicama, žive u nehumanim uslovima.

Jedan od zahtjeva u memorandumu odnosi se na pomoć njihovim saborcima koji su u Hagu optuženi i osuđeni za ratne zločine.

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije „Ilidžanski borac“ Goran Šehovac rekao je da borac Republike Srpske mora dobiti ono što je zaslužio – posao, zdravstvenu zaštitu, penziju.

Predsjednik Regionalnog odbora Stara Hercegovina Aco Savić poručio je demobilisanim borcima da se okupe oko Boračke organizacije kao jedine institucije koja može da im pomogne.

Savčić: Pri kraju rješenje za mjesečna primanja demobilisanih nezaposlenih boraca

ISTOČNO SARAJEVO – Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je na protestnom skupu u Istočnom Sarajevu da je pri kraju rješenje pitanja redovnog mjesečnog primanja demobilisanih nezaposlenih boraca.

Savčić je uvjeren da će se u memorandumu o saradnji između BORS-a i Vlade u potpisanom obliku naći i više od onoga što je predviđeno, kao i trajna obaveza odgovornih koji rade na poboljšanju položaja boraca.

On je istakao da su borci najviše doprinijeli stvaranju Republike Srpske i da zbog toga treba da budu na prvom mjestu, te dodao da je ono što su danas iznijeli na ovom skupu za njega zapovijest jer briga o borcima nije samo pitanje današnjice, već i budućnosti.

„To je poruka našim nasljednicima – ukoliko se na adekvatan način brinu o onima koji su stvorili Srpsku i koji su učinili istorijsko djelo, ni oni sutra, ako budu u situaciji i imali potrebu da brane svoju zemlju, neće kalkulisati jer će znati da će neko brinuti o njihovim porodicama“, rekao je general Savčić.

U suprotnom, dodao je, Republika Srpska neće imati patriote, ljude svjesne i spremne da se žrtvuju, nego kalkulante koji će gledati kako da se zaštite, a takvih je u prošlom ratu i te kako bilo.

Na povike jednog od okupljenih, koji je prije obraćanja Savčića rekao da im on ne treba, general je odgovorio da bi volio da mu je to rečeno 1992. ili u maju 1993. godine kada je bio na Igmanu, te u mnogim drugim prilikama u zoni Sarajevsko-romanijskog korpusa.

„Čast mi je da sam svojoj krvlju i dijelom tijela učestvovao u odbrani Sarajevsko-romanijske regije, Srpskog Sarajeva i srpskog naroda. Evo, i svađa nas dijeli, čini nejedinstvenim i nejakim. Laži, izmišljotine, klevete, to je ono što je opasno, ne zbog današnjeg skupa, nego uopšte za našu budućnost i sudbinu“, istakao je Savčić.

On je svima preporučio da pročitaju pismo prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, koje je napisao prije takozvanog transfera iz Haga u Englesku i uputio ga svim predsjednicima država članica UN, posebno predsjednicima država članica Savjeta bezbjednosti.

„Upućujem na to pismo zbog onoga što nam se sprema sutra i u budućnosti“, poručio je Savčić.

U organizaciji Boračke organizacije Sarajevsko-romanijske regije danas je u Istočnom Sarajevu održan protestni skup demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca sa kojeg su zatražili da do 1. septembra bude potpisan memorandum o međusobnoj saradnji Boračke organizacije i Vlade Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments